PUZ-ul controversat din Faleză Nord, ADOPTAT în Consiliul Local. Făgădău: „Pe fiecare zi de întârziere, atât municipalitatea plătește penalități, cât și eu plătesc amenzi! Nu am ținut partea nimănui!”

A fost scandal mare, joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța, când consilierii locali au avut de dezbătut, din nou, un proiect de hotărâre controversat: „aprobarea Planului urbanistic zonal elaborat în temeiul sentinței civile nr. 63/2016 rămasă definitivă”.

Este vorba de proiectul unui bloc P+8 în cartierul Faleză Nord, chiar pe malul mării, cu care, inițial, municipalitatea nu a fost de acord. Primăria a pierdut procesul și, investitorul, Mihai Valentin Florin s-a prezentat, alături de avocat, în ședința de joi.

puz clm

Pentru fiecare zi de întârziere de aprobare a PUZ, atât municipalitatea cât și primarul plătesc amenzi. Deși, discutăm de o pronunțare judecătorească definitivă, se pune următoarea problemă: cum poate o decizie de instanță să oblige consilieri locali să voteze într-un anume fel?

clm 4

În această situație complicată s-a aflat primarul Decebal Făgădău, care s-a confruntat atât cu investitorul și avocatul acestuia, dezlănțuit și cu un bagaj plin de amenințări, cât și cu cetățenii din zona vizată. Mihail Valentin Florin și-a expus punctul de vedere, apoi mai mulți cetățeni și-au vărsat nervii pe acesta, dar mai mult pe Făgădău, care a răbufnit:

„Domnul proprietar al terenului a solicitat în comisiile de specialitate reintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. Comisiile, curajos, au spus că nu e treaba lor să inițieze, ci să inițieze primarul. Asta am făcut! Domnul proprietar a dorit să fie prezent, data trecută nu a fost, tocmai pentru a aduce la cunoștința consilierilor punctul lui de vedere. Atât și nimic mai mult. Pe fiecare zi de întârziere, atât municipalitatea plătește penalități, cât și eu plătesc amenzi! Cu toate acestea, mă înjurați… (…) 70% din acel teren aparține Apelor Române. La ei ați fost vreodată? (…) Eu plătesc ca să vă apăr drepturile, dumneavoastră doar dați din gură! Până una-alta, eu sunt amenințat și de dumneavoastră și de dânsul – el mă obligă cu o hotărâre de instanță să plătesc amendă în fiecare zi și dumneavoastră cu turistul, cu gunoiul… Eu trebuie să acționez responsabil, conform actelor! Nu am ținut partea nimănui! Municipalitatea nu a fost partizană a inițiatorului PUZ-ului și, din contră, la fiecare dezbatere publică ați fost cu toții invitați și ascultați! Fiecare dintre dumneavoastră a fost lăsat să vorbească! Eu nu fac altceva decât să aduc aminte în ce situație suntem! Eu nu mai inițiez acest proiect și în situația în care el va pica eu voi cere instanței să observe că mi-am achitat obligația: aceea de a iniția proiectul de hotărâre! Nu am făcut-o la termen și plătesc pentru acest lucru… îmi cer scuze că v-am apărat!”, a spus Făgădău.

De partea cealaltă, consilierii locali, la rândul lor constrânși de situație, s-au străduit să găsească tot felul de portițe. Mai întâi, consilierul PMP Alexandru Zabara a propus un amendament: „Pentru terenul care a generat PUZ-ul nu se va elibera autorizație de construire decât după obținerea unei hotărâri definitive cu privire la legalitatea titlului de proprietate”.

Ulterior, liberalii, prin Adriana Arghirescu: „Elaborarea unui PUZ care să respecte regimul de înălțime al locuințelor de pe aliniamentul terenului”.

Ambele au fost susținute doar de partidele din care au provenit propunerile, așa că au fost respinse.

Prima ciocnire Făgădău – Stelian Ion

O prezență surprinzătoare la tămbălăul de joi a fost cea a deputatului USR, Stelian Ion. Acesta a luat cuvântul, a încercat să ofere soluții juridice, însă a fost preluat de viceprimarul Dumitru Babu, care a considerat că deputatul își face campanie electorală, cunoscut fiind faptul că Stelian Ion este principalul contracandidat al lui Făgădău la alegerile de anul viitor și l-a întâmpinat cu un comportament ostil.

„Consiliul Local este într-o situație dificilă. Și primarul… Dar, avem două hotărâri judecătorești care se bat în cap: Primăria și consiliul local au fost obligate, prin decizii definitive, să elaboreze și să adopte acel PUZ. Acest teren a fost dobândit în mod legal. Problema e că dacă respecți o hotărâre o încalci pe cealaltă și… invers. O soluție poate fi deschidere în revizuire astfel încât prima decizie să fie desființată pentru că erau chestiuni necunoscute la acel moment. Eu vă spun soluții de care puteți să țineți cont. Înțeleg că a existat o decizie prin care domnul primar este amendat… (…) Până la urmă, decideți cum doriți, dar țineți cont și de cetățeni…”, a spus Stelian Ion, apoi l-a acuzat pe Babu de comportament suburban și a revenit în sală.

stelian

Tot viceprimarul Babu a ajuns la capătul răbdării și cu cetățenii revoltați:

„Nu vreți să vă luați angajamentul că plătiți tot ce este acolo… asumați-vă și dumneavoastră ceva! Primăria s-a judecat cu beneficiarul și a pierdut procesul. Faptul că instanța a hotărât că anulează dispoziția nu înseamnă că el nu mai este proprietar… Urmează o lungă serie de procese… ce spune domnul Zabara: poate să mai dureze 15 ani! Dacă se câștigă e foarte bine, dar dacă pierdem? Vorbiți fără să vă asumați nimic!”, a spus Babu.

După tot scandalul, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi pentru (13 PSD + Victor Constantin, exclus din PNL) și 12 abțineri (PNL + PMP + independentul Andrei Popescu).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.