Putin vrea să TERMINE cu opoziția: Peste 13 ani de ÎNCHISOARE pentru Navalnîi

Guvernul rus vrea ca Alexei Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare, în încercarea de a destructura mișcarea de opoziție creată în jurul acestuia, scrie Bloomberg vineri, citat de Moscow Times. Noua lungime a condamnării dorite de Kremlin arată o schimbare a strategiei regimului Putin în privința lui Navalnîi, care până acum era arestat pentru câteva săptămâni și apoi eliberat. Acest lucru arată că, de data asta, puterea de la Kremlin se simte amenințată de amploarea posibilă a protestelor anunțate de susținătorii opozantului și dorește să destructureze mișcarea de opoziție.

Navalnîi ar putea să primească luna viitoare o sentință de 3 ani și jumătate de închisoare pentru o acuzație mai veche de delapidare, scrie Bloomberg, citând două surse apropiate de Kremlin. El ar mai putea să primească încă 10 ani de închisoare pentru noi acuzații despre furtul donațiilor făcute de susținătorii săi.  Kremlinul speră ca „odată ce el intră la închisoare, mișcarea sa de opoziție sa-și piardă direcția”.

Navalnîi, care a fost arestat duminică direct pe aeroportul din Moscova, după ce s-a întors din Germania, și-a mobilizat susținătorii la proteste, după ce a făcut public un filmuleț care a devenit viral, despre palatul de 1 miliard de euro al lui Vladimir Putin. Clipul a adunat peste 50 de milioane de vizualizări în trei zile.  Protestele cerute de liderul opoziției sunt anunțate a avea loc sâmbătă în 65 de orașe din Federația Rusă.  Poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală „va fi reprimată’‘, informează AFP şi Reuters.

Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere„, a anunţat poliţia capitalei ruse, cu referire la „acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021„.

La rândul său, Kremlinul a declarat că manifestaţiile de protest convocate pentru sâmbătă pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi sunt ilegale şi promovate de persoane pe care le-a calificat drept nişte „provocatori”. În paralel, au fost arestați mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi, în timp ce alţii ar urma să se prezinte în faţa instanţelor în cursul zilei de vineri, transmite AFP. După ce joi a arestat mai mulţi colaboratori de-ai lui Aleksei Navalnîi, poliţia a continuat arestările vineri cu coordonatoarea sediului din Vladivostok al opozantului, Ekaterina Vedernikova, şi cu o colaboratoare de la Novossibirsk, Elena Noskoveţ. Aceste arestări au fost raportate de către echipa lui Navalnîi şi de organizaţia neguvernamentală OVD-Info. Au fost arestate joi o reprezentantă tot mai importantă a mişcării de opoziţie, Liubov Sobol, şi purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş. Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea „limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi constituind „apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă„.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.