Putin trimite „Lebedele Albe” să exerseze misiuni de luptă deasupra Belarusului. Lukașenko: „Da, pot lansa arme NUCLEARE!”

Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160, avion cunoscut sub numele de „Lebăda Albă”, au exersat joi misiuni de luptă deasupra spațiului aerian al Belarusului. Demonstrația de forță vine la doar o zi după ce Rusia a trimis bombardiere în acestă țară pentru a-și manifesta sprijinul față de regimul lui Aleksandr Lukașenko în criza migranților de la granița Belarusului cu Polonia și Lituania. Președintele Lukașenko a spus că țara sa are nevoie de sprijinul oferit de bombardierele rusești în această criză, informează Reuters.

Monitorizăm în mod constant situația de la graniță. Pot chițăi sau zbiera cât vor. Da, acestea sunt bombardiere care pot lansa arme nucleare. Dar nu avem alte opțiuni”, a spus președintele bielorus Aleksandr Lukașenko.

Uniunea Europeană a acuzat Belarusul de organizarea unui „atac specific războiului hibrid” prin forțarea migranților, proveniți din Orientul Mijlociu, Afganistan sau Africa, să treacă granițele UE.

Rusia dă vina pe Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița Belarusului cu Polonia și Lituania și a acuzat țările europene că „încearcă să stranguleze Belarusul” cu planurile de închidere a frontierei.

Miercuri, în condițiile în care migranții au făcut noi încercări de a pătrunde în Uniunea Europeană pe parcursul nopții, Moscova și-a trimis două bombardiere strategice Tu-22M3 pentru a testa sistemul defensiv aerian al Belarusului. Ministrul Apărării din Belarus a declarat că armata belarusă va fi nevoită „să ia măsurile necesare”, atât independent cât și în colaborare cu Rusia, în cazul în care Polonia va continua să-și sporească numărul de militari la granița dintre cele două state.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.