Putin s-a supărat din nou: Armata rusă se desfășoară în Europa de Est

Primele eşaloane cu militari şi echipamente au început să sosească miercuri în Belarus din Rusia pentru pregătirea exerciţiilor militare strategice „Zapad-2021” (Vest-2021), informează Ministerul belarus al Apărării pe site-ul său oficial, citat de Interfax şi Gordon.com. Tema anunţată a acestor manevre, care ar urma să înceapă în septembrie, este „Utilizarea grupurilor de trupe în scopul asigurării securităţii militare a Uniunii statale” Rusia-Belarus. Exerciţiile „Zapad-2021” sunt preconizate pentru 10-16 septembrie şi ar urma să se desfăşoare în centre de antrenament din Rusia şi Belarus.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat la începutul lunii iunie că acestea vor fi principalele manevre în cadrul antrenamentelor din acest an în armata rusă. Manevrele vor fi precedate de o serie de exerciţii speciale, potrivit Interfax.

Pe de altă parte, Federaţia Rusă a început construcţia unei noi facilităţi care să adăpostească 300 de militari în peninsula Crimeea (anexată), a declarat miercuri Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, semnalând totodată, că sub pretextul luptei cu efectele inundaţiilor în Crimeea, Moscova a transferat recent în peninsulă suplimentar peste 20.000 de militari din trupele speciale, relatează agenţia oficială ucraineană Ukrinform. Federaţia Rusă continuă să-şi consolideze prezenţa militară în Crimeea, subliniază Denisova.

Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari„, a subliniat Avocatul Poporului.

În plus, sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea, menţionează Denisova. Oficialitatea ucraineană evidenţiază că această mobilizare de trupe ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional, în special Rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării rus, orăşelul militar din Feodosia se construieşte pentru un regiment aeropurtat, care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului 2021. Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia, precum şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas, chemând la eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei.

În martie, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina circa 100.000 de militari cu tot cu echipamente şi tehnică militară în trei direcţii – lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi, de asemenea, în Crimeea ocupată. Deşi la 22 aprilie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dat ordin pentru revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente, cea mai mare parte a acestora a rămas lângă graniţa cu Ucraina, susţin autorităţile ucrainene.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.