Putin: „Rusia va reacționa la extinderea NATO spre estul Europei”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut joi Washingtonului să extindă cu un an tratatul bilateral de dezarmare nucleară New START, până în februarie 2022, transmite Reuters. Şeful statului rus a făcut această solicitare în conferinţa sa de presă anuală – de această dată online în contextul pandemiei de COVID-19 -, transmisă în direct de posturile de televiziune ruse.

Putin a acuzat SUA de începerea unei noi curse a înarmării, subliniind că drept răspuns Rusia a fost nevoită să dezvolte arme hipersonice şi că dezvoltă noi arme pentru a contracara rachete nucleare străine.

Tratatul New START, ultimul acord major dintre SUA şi Rusia, care vizează o parte a arsenalelor celor doi adversari geopolitici, a fost semnat în 2010. Acest tratat menţine arsenalele ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor de rachete nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare. O eventuală expirare în februarie 2021 a acestui tratat, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, provoacă temeri referitoare la o relansare a cursei înarmărilor şi la deteriorarea relaţiilor dintre cele două puteri, într-un domeniu extrem de sensibil. De asemenea, liderul de la Kremlin a susţinut că Rusia trebuie să reacţioneze la extinderea NATO către Est.

Pe de altă parte, Putin a spus că Rusia şi China au interese comune în multe domenii.

Referitor la China, avem interese suprapuse în multe domenii”, a afirmat preşedintele rus, adăugând că aceste interese similare au contribuit la relaţiile pozitive dintre Moscova şi Beijing.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.