Putin RESPINGE solicitările lui Biden privind eliberarea lui Navalnîi. Rusia ia măsuri împotriva țărilor care au susținut protestele

Administraţia Vladimir Putin a respins, vineri, apelurile preşedintelui SUA, Joseph Biden, privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse.

„Statele Unite şi Rusia au convenit să prelungească Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START) cu cinci ani. (…) În acelaşi timp, i-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de cea a predecesorului meu, că s-au încheiat zilele în care Statele Unite asistau pasiv la acţiuni agresive – interferenţe în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea propriilor cetăţeni. Nu vom ezita să prezentăm Rusiei costurile acestor acţiuni şi să ne apărăm interesele vitale. (…) Condamnarea motivată politic a lui Aleksei Navalnîi şi eforturile ruse de reprimare a libertăţii de exprimare şi de participare la manifestaţii paşnice ne preocupă profund pe noi şi comunitatea internaţională„, a declarat Joseph Biden.

Preşedinţia Rusiei a respins criticile lui Joseph Biden:

Este vorba de un ton foarte agresiv şi neconstructiv. Orice sugestie privind ultimatumuri este inacceptabilă„, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, informează Reuters, DPA şi France Presse. Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor. La rândul său, Ministerul de Externe suedez a anunţat vineri că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia. Ministerul suedez „consideră acţiunea complet lipsită de bază, lucru pe care l-a făcut cunoscut de asemenea părţii ruse” şi „îşi rezervă dreptul de a reacţiona în mod adecvat„, potrivit unei declaraţii scrise transmise AFP: „Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie”, a spus la rândul său o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.

La rândul său, ministrul german de externe a declarat că expulzarea de către Moscova a diplomaţilor europeni „nu va rămâne fără răspuns„.

Moscova, care a acuzat în repetate rânduri Uniunea Europeană de amestec în afacerile sale interne, a declarat diplomaţii „persona non grata” şi le-a cerut să părăsească ţara imediat.

Diplomaţii de la consulatele suedez şi polonez din Sankt Petersburg şi un angajat al ambasadei germane din Moscova sunt acuzaţi că au participat la protestele neautorizate din 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi, a explicat ministerul rus. Astfel de acţiuni sunt incompatibile cu statutul lor de diplomaţi, a adăugat ministerul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.