Putin prevede o CRIZĂ alimentară și vrea protecție pentru investitorii care NU părăsesc Rusia

Rusia nu intenţionează să se ascundă de nimeni şi este pregătită să lucreze cu orice partener străin care doreşte acest lucru şi care nu recunoaşte sancţiunile impuse statului rus, a precizat preşedintele Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, conform agenţiei de presă de stat ruse, Interfax.

„Noi înşine nu ne vom ascunde de nimeni. Suntem deschişi să lucrăm cu toţi partenerii noştri străini care doresc acest lucru”, a mai precizat Putin.

El a cerut protecţie pentru drepturile investitorilor străini care nu vor părăsi Rusia.

Drepturile investitorilor şi colegilor noştri străini care rămân şi lucrează în Rusia trebuie protejate în siguranţă. Cer guvernului să nu piardă acest aspect din vedere”, a subliniat el.

O atitudine diferită ar trebui adoptată faţă de companiile care au decis să-şi închidă operaţiunile în Rusia, a mai spus el.

„În ceea ce îi priveşte pe cei care urmează să-şi închidă unităţile de producţie, trebuie să acţionăm decisiv şi în niciun caz să nu permitem să se producă vreo daună furnizorilor locali de componente ruseşti. Trebuie, aşa cum a sugerat premierul nostru, să introducem administraţie externă şi să transferăm ulterior aceste întreprinderi către cei care doresc să lucreze”, a continuat el.

Există suficiente instrumente legale, de piaţă şi nu este nevoie să se permită arbitraritatea”, a spus el.

Rusia va putea găsi soluţii la toate problemele împreună cu alte ţări care nu recunosc sancţiunile impuse Rusiei, a mai afirmat liderul rus, citat de Interfax.

„Împreună cu partenerii noştri, cei care nu recunosc aceste acţiuni ilegale, vom găsi fără îndoială soluţii la toate acele probleme pe care încearcă să ni le creeze”, a adăugat el.

Rusia este pregătită să furnizeze îngrăşăminte minerale partenerilor străini, iar restricţiile cu privire la importul acestora pe pieţele globale vor duce la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, informează agenţia de presă de stat, Interfax. De asemenea, Putin a subliniat că prioritatea este asigurarea aprovizionării cu îngrăşăminte pe piaţa internă din Rusia.

În lume (pe piaţa îngrăşămintelor) are loc o situaţie extrem de gravă, chiar înainte de evenimentele din Ucraina. Era o situaţie dificilă şi înainte, dar acum se înrăutăţeşte, pentru că Rusia şi Belarus sunt printre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe piaţa mondială”, a argumentat Putin.

Dacă vom continua să întâmpinăm probleme cu finanţarea, asigurările, logistica, atunci preţurile, care sunt deja exorbitante, vor creşte şi mai mult. Şi acest lucru va influenţa preţurile la produsele alimentare. Nu ar trebui în niciun caz să permitem să se întâmple ceva similar pe piaţa noastră alimentară, de aceea trebuie să asigurăm în primul rând volumele necesare producătorilor noştri agricoli”, a continuat liderul rus.

Vladimir Putin preconizează creșterea prețurilor la alimente: „Situaţia pe piaţa mondială a îngrăşămintelor se înrăutăţeşte!”

„Dar avem resurse, suntem capabili, suntem pregătiţi pentru a ne aproviziona partenerii străini. Dacă ni se creează probleme, atunci consecinţele negative pentru acest sector al economiei globale sunt inevitabile”, a mai explicat Putin.

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat la finalul anului 2021 că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică”. Brazilia, țară care asigură 20% din hrana necesară în lume, importă 50% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. China, Turcia și alte state au oprit exporturile deja.

Potrivit managerului Yara International, companie de fertilizatori ce aprovizionează 60 de țări, războiul va amplifica major criza alimentară, începută oricum de anul trecut, odată cu majorarea prețurilor la gaze. Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, anunță recent și Fondul Monetar Internaţional.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.