Putin predă lecții de istorie și geografie: „Ucraina NU a existat în istoria omenirii, înainte de crearea R.S.S. Ucraineană!”

Ucraina nu a existat, înainte de crearea R.S.S. Ucraineană, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin, scrie Rosbalt.ru, potrivit Rador. În timpul întâlnirii, Zorkin i-a prezentat șefului statului o copie a unei hărți, care, potrivit acestuia, a fost întocmită de francezi în perioada lui Ludovic al XIV-lea, pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Și pe această hartă, a menţionat Zorkin, „nu există Ucraina”.

„Există în două locuri un ţinut – ducatul Uniunea statală polono-lituaniană – și ţinutul Cazacilor. Și marele regat rus”, a spus el.

Putin i-a răspuns, susţinând că „formațiunile cvasi-statale” au început să apară abia după Revoluția din octombrie. Potrivit lui Putin, guvernul sovietic a creat Ucraina sovietică. „Până în acel moment, nu a existat Ucraina în istoria omenirii”, a subliniat președintele.

Anul trecut, cu câteva zile înainte de începerea aşa-zisei operaţiuni speciale ruse din Ucraina, Putin a adresat un mesaj rușilor, în care afirma că Ucraina modernă a fost creată în totalitate de Rusia comunistă. „Țara poate fi numită şi astăzi ‘Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin’‘, susţinea atunci Putin.

În opinia sa, Ucraina nu a avut niciodată adevărata sa statalitate. În iunie 2022, Putin a recurs din nou la istorie, susţinând că Ucraina a aderat la Imperiul Rus inițial cu trei teritorii, teritoriile vestice i-au revenit Ucrainei în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, iar restul a intrat în componenţa sa, în urma formării fostei URSS, fiind oferite în dar de Vladimir Lenin.

NATO: „Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp actualul conflict continuă”

Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice în cursul actualului conflict militar, izbucnit prin invazia rusă, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters, relatează Mediafax.

„Eu cred că a înţeles toată lumea că a deveni membru al NATO în mijlocul unui război nu este pe agendă. Problema este ce se întâmplă când se încheie războiul”, a afirmat Stoltenberg, în cursul unui eveniment organizat la Bruxelles de filiala germană a Fondului Marshall al Statelor Unite.

Liderii statelor membre NATO vor analiza, cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania, posibilitatea de a oferi Ucranei garanţii de securitate după încheierea conflictului militar cu Rusia. Ucraina cere insistent aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia se opune vehement unei astfel de acţiuni, iar acesta este unul dintre motivele invocate de Kremlin pentru a justifica actuala invazie militară în Ucraina. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, relatează AFP, informează News.ro.

„Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei” Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles. „Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a subliniat el. „Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a anunţat el. „Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, declară el.

Statele Unite şi multe alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu „Declaraţia de la Bucureşti”, declară AFP mai mulţi diplomaţi de la NATO. La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia „vor deveni membre NATO”, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

Aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO – clauza apărării colective -, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac. Pe de altă parte, o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO – în timp ce se află în război cu Rusia – „nu este pe agenda” NATO, a declarat Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina „uşurează” aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că „da şi nu”. Jens Stoltenberg a recunoscut că există „puncte de vedere diferite în alianţă” în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei, potrivit CNN.

„Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova”, a subliniat Jens Stoltenberg.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *