Putin „plusează”: Procedură simplificată pentru TOȚI ucrainenii pentru obținerea cetățeniei ruse

Rusia anunţă luni că facilitează accesul tuturor ucrainenilor la cetăţenia rusă, lărgind o măsură pe care o aplica până acum doar în teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, relatează AFP.

Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a cere cetăţenia Federaţiei ruse potrivit unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, publicat luni.

Această măsură lărgeşte la toţi cetăţenii ucraineni această procedură aprobată – în mai – în cazul locuitorilor regiunilor ucrainene Zaporijjea şi Herson, pe care Rusia le ocupă în mare parte de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie. Reprezentanţi ai ocupaţiei ruse în cele două regiuni ucrainene au anunţat că lucrează la un referendum în vederea unei anexări la Rusia.

Moscova permitea accesul la cetăţenia rusă a locuitorilor regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk, cărora Kremlinul le-a recunoscut „independenţa” înainte să ordone invazia Ucrainei la 24 februarie. Rusia este acuzată de faptul să distribuie paşapoarte ruseşti vecinilor ăi, pentru a-şi impune influenţa.

Înaintea Ucrainei, Moscova a făcut acelaşi lucru în regiunile separatiste proruse Oseria de Sud şi Abhazia, în Georgia, şi în regiunea separatistă prorusă Transnistra, în Republica Moldova. Ucraina, Georgia şi Republica Moldova sunt toate foste republici sovietice şi au ambiţii occidentale.

Posibilitatea dobândirii simplificate a cetățeniei ruse este extinsă la rezidenții de pe întreg teritoriul Ucrainei. Un decret în acest sens semnat de președintele rus Vladimir Putin a fost publicat luni.

Stabiliți că cetățenii Ucrainei, ai Republicii Populare Donețk (RPD) sau ai Republicii Populare Luhansk (RPL) și apatrizii cu reședința permanentă pe teritoriul Republicii Populare Donețk, al Republicii Populare Lugansk sau al Ucrainei, inclusiv cei care au avut anterior cetățenia rusă și au emis ieșirea dintre cetățenii Federației Ruse în conformitate cu procedura stabilită, au dreptul de a solicita admiterea la cetățenia Federației Ruse în mod simplificat”, se arată în documentul citat de agenția rusă Tass.

În versiunea anterioară a decretului, procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse se aplica doar rezidenților din RPD și RPL, precum și din regiunile Kherson și Zaporojie din Ucraina. Articolul din legea federală la care se face referire în decret prevede că străinii au dreptul de a solicita cetățenia rusă în cadrul unei proceduri simplificate fără a îndeplini condiții precum o perioadă de cinci ani de reședință în Rusia, o sursă de trai și un test de cunoaștere a limbii ruse.

Serviciul militar sau serviciul în cadrul agențiilor de aplicare a legii din RPD și RPL nu va deveni un obstacol pentru ca refugiații din aceste republici să obțină cetățenia rusă în mod simplificat. O astfel de normă este cuprinsă în decretul președintelui Rusiei.

Temeiul pentru respingerea cererilor de admitere la cetățenia Federației Ruse, depuse de persoane care se află în serviciul militar, în serviciul agențiilor de securitate sau în agențiile de aplicare a legii din Republica Populară Donețk sau Republica Populară Lugansk, nu poate fi șederea acestor persoane în serviciul militar (serviciu)”, se arată în document.

Potrivit decretului, este vorba despre „cetățenii Ucrainei și apatrizii care au o carte de migrație, un permis de ședere temporară în Federația Rusă, un permis de ședere în Federația Rusă, un certificat de refugiat, un certificat de azil temporar pe teritoriul Federației Ruse sau un certificat de participant la programul de stat pentru acordarea de asistență în vederea relocării voluntare în Federația Rusă a compatrioților care locuiesc în străinătate, cu reședința permanentă pe teritoriul RPD, RPD sau Ucrainei, precum și copiii acestora, inclusiv copiii adoptați, soții și părinții. În plus, cetățenii din RPL și RPD care au documente similare intră sub incidența noului decret”.

O procedură simplificată de obținere a cetățeniei ruse a fost introdusă pentru rezidenții din RPD și RPL prin decretul lui Putin din 2019. În acest document se preciza că a fost semnat „pentru a proteja drepturile și libertățile omului și ale cetățeanului, ghidându-se după principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional” și în conformitate cu articolul din legea „Cu privire la cetățenia Federației Ruse”. La sfârșitul lunii mai a acestui an, au fost aduse modificări decretului, prin care dobândirea simplificată a cetățeniei ruse a fost extinsă și la rezidenții din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina.

Kievul îi răspunde lui Putin

Diplomaţia ucraineană „condamnă cu fermitate” decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care înlesneşte accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, văzând în acesta „o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, relatează AFP, citând MAE de la Kiev.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că „decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care înlesneşte accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin, publicat pe site-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate „Republica Populară Doneţk” şi „Republica Populară Lugansk”, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *