Putin i-a transmis un mesaj lui Zelenski, prin Abramovici: „Spune-i că îi voi DISTRUGE!”

Jurnaliștii de la The Times susțin că oligarhul Roman Abramovici a încercat să medieze o discuție între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. La Moscova, Abramovici s-a întâlnit cu Putin, prezentându-i un bilet scris de mână de la președintele Volodimir Zelenski, subliniind termenii pe care Ucraina i-ar lua în considerare să fie de acord pentru a pune capăt războiului. Răspunsul lui Putin a fost fără echivoc: „Spune-i că îi voi distruge”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că mai mulţi oameni de afaceri ruşi s-au oferit să doneze bani pentru a ajuta Ucraina, inclusiv pentru a sprijini armata, transmite AFP. Într-un interviu prin videoconferinţă cu mai mulți jurnaliști din Rusia, preşedintele Zelenski a spus că a primit „semnale” din partea mai multor oameni de afaceri ruşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancţiunile Uniunii Europene şi ale Marii Britanii.

Am primit semnale de la el şi de la alţi câţiva oameni de afaceri, care ne propuneau: putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva”, a dezvăluit preşedintele Ucrainei.

„Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstruirea ţării după război: Suntem pregătiţi să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau undeva în Elveţia, ne dorim. Dar ce putem face pentru a nu mai figura pe lista sancţiunilor?” a spus Volodimir Zelenski, relatând ce i-au spus acești oligarhi.

„Anumite persoane nu vor să îşi dea numele şi spun că vor să ne ajute armata, fiind în acelaşi timp cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a continuat el.

Preşedintele Zelenski a spus că, indiferent cine sunt oamenii de afaceri care sunt gata să dea bani pentru a sprijini armata ucraineană, Ucraina este pregătită „să le asigure siguranţa, să le ofere de lucru şi să permită afacerii lor să continue”. „Vorbesc în mod specific despre sancţiunile din statul nostru. Putem discuta, putem discuta despre schimbarea cetăţeniei acestor persoane”, a explicat el, subliniind că nu este obligatoriu ca acest lucru să fie făcută public.

Potrivit Wall Street Journal, Volodimir Zelenski i-ar fi cerut miercuri lui Joe Biden să nu-l sancţioneze pe Roman Abramovici, apreciind că oligarhul ar putea juca un rol în negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia.

Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi care anterior pledase pentru pace, avertizează că războiul din Ucraina este o „nebunie” care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Acum, un fel de mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile. Aceasta înseamnă că aceşti oameni se pregătesc să lupte încă vreo câţiva ani”, a scris duminică Oleg Deripaska pe contul de Telegram, relatează Reuters. El a mărturisit că spera că acest conflict s-ar putea încheia, dar discursul în care preşedintele american Joe Biden a evocat, sâmbătă, în Polonia, un conflict mai larg între democraţie şi autocraţie şi în care a spus că Putin „nu poate rămâne la putere” îl face să creadă că acest război va dura.

Se pare că toate părţile se îndreaptă nesăbuit către un război pe termen lung ce va avea consecinţe tragice pentru lumea întreagă”, conchide oligarhul rus, care se numără printre cei vizaţi de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.