Putin: „Armata rusă va părăsi Kazahstanul… DUPĂ ce îşi încheie misiunea!” TUNETE către Occident: „Au fost grupuri de militanți bine organizate, antrenați în LAGĂRE TERORISTE”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că forţele ruse trimise în Kazahstan pentru a susţine puterea kazahă – vizată în opinia sa de „terorismul internaţional” – vor părăsi ţara după ce îşi încheie misiunea, relatează AFP. Liderul de la Kremlin apreciază că vecinul şi aliatul său a fost victima „unei agresiuni a terorismului internaţional”. Aceste „bande de bărbaţi înarmaţi” dispun „în mod clar de o experienţă de luptă” şi au fost formaţi în „centre în străinătate”, apreciază el.

Putin avertizează că Moscova nu va tolera „revoluţii colorate” în fosta URSS, o formulă recurent prin care desemnează revolte orchestrate, acuză Kremlinul, de către Occident în foste ţări sovietice începând dn anii 2000. „Noi înţelegem că nu este vorba nici despre ultima tentativă de amestec în afacerile ţării noastre”, declară el. „Nu vom lăsa situaţia să fie perturbată la noi şi nu vom lăsa să se dezvolte scenariile aşa-ziselor revoluţii colorate”, subliniază liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, aproape 8.000 de persoane au fost arestate după o săptămână de revolte, marcată de o reprimare implacabilă în Kazahstan, soldată cu zeci de morţi, a anunţat luni Guvernul kazah.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că operațiunea de menținere a păcii CSTO din Kazahstan a fost oportună și legitimă, informează TASS. Rusia înțelege că amenințarea la adresa Kazahstanului a fost cauzată nu de acțiuni de protest spontane, ci de forțe distructive externe și interne, spune liderul de la Kremlin. Președintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate Colectivă al CSTO.

Înțelegem că amenințarea la adresa statului kazah a apărut nu din cauza acțiunilor spontane de protest față de prețurile combustibililor, ci prin faptul că forțele distructive interne și externe au profitat de situație”, a spus liderul rus. „Oamenii care au susținut situația de pe piața gazelor sunt un singur popor și au aceleași obiective, iar cei care au luat armele și au atacat statul sunt oameni complet diferiți și au scopuri diferite”, a subliniat Putin.

Potrivit liderului rus, Kazahstanul a folosit tehnologii de susținere informațională în forță a revoltelor cunoscute din Maidanul din Ucraina.

Au fost folosite în mod activ elementele de susținere informațională forțată a protestelor inerente. Tehnologiile au fost folosite de grupuri de militanți bine organizate și bine controlate, așa cum a spus președintele Kazahstanului, evident, antrenați în lagărele teroriste din străinătate”, a spus Putin.

El a catalogat situația din Kazahstan gravă și incitantă, menționând că acest lucru se aplică tuturor membrilor CSTO. În același timp, potrivit președintelui Federației Ruse, situația cu care se confruntă republica este o provocare fără precedent la adresa securității, integrității și suveranității statului. Președintele Federației Ruse și-a declarat pe deplin acordul cu evaluarea președintelui Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, că republica a fost supusă agresiunii în timpul revoltelor. „Așa cum a remarcat, atacul oamenilor înarmați asupra Kazahstanului și, de fapt, acest atac asupra țării, asupra Kazahstanului, a fost un act de agresiune. Sunt complet de acord cu acest lucru”, a subliniat Putin.

Contingentul rus de menținere a „păcii” – așa cum numesc rușii trupele militare trimise în Kazahstan –  va rămâne în țară pentru o perioadă limitată, iar după ce își va îndeplini funcțiile va fi retras din republică.

Un contingent de forțe colective de menținere a păcii ale CSTO a fost trimis în Kazahstan și, vreau să subliniez acest lucru, pentru o perioadă limitată de timp, pentru o perioadă pe care președintele Kazahstanului, șeful statului, șeful Kazahstanului o consideră posibilă pentru utilizarea sa”, a spus Putin. „După îndeplinirea funcțiilor lor, desigur, întregul contingent va fi retras de pe teritoriul Kazahstanului”, a adăugat liderul rus.

În același timp, Putin a subliniat că operațiunea de menținere a păcii CSTO din Kazahstan a fost extrem de oportună și legitimă. „Am reușit să realizăm desfășurarea completă a contingentului într-un timp destul de scurt. Considerăm acțiunile noastre comune o acțiune extrem de oportună și absolut, desigur, legitimă”, a subliniat liderul rus.

El a subliniat că unitățile CSTO sunt situate în Kazahstan pe baza unei cereri oficiale din partea conducerii republicii și în deplină conformitate cu articolul al patrulea din tratatul fundamental privind securitatea colectivă din 1992, care prevede că în cazul agresiunii împotriva oricare dintre statele participante, toate celelalte țări vor oferi sprijinul și asistența necesară, inclusiv militară. „Și ceea ce vedem este agresiunea terorismului internațional”, a afirmat Putin.

De unde au venit toate aceste bande de oameni înarmați care au fost antrenați în centre străine și cu experiență clară în ostilitățile din punctele fierbinți ale planetei?”, a acuzat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a spus că actele de agresiune din Kazahstan aveau nevoie de un „răspuns fără întârziere”. Prin urmare, potrivit acestuia, propunerea președintelui Kazahstanului a fost susținută imediat de toți șefii statelor membre CSTO și de prim-ministrul Armeniei care prezida Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO.

Este extrem de important ca organizația noastră, cu participarea secretariatului său, a putut să ia rapid și fără probleme toate deciziile necesare într-un interval de timp scurt, putem spune că în câteva ore, pentru a preveni subminarea fundamentele funcționării puterii de stat în Kazahstan, degradarea completă a situației interne de către criminali terorişti, tâlhari și alți criminali”, a spus Putin.

El a spus că în convorbirile telefonice, liderul kazah a spus că oamenii l-au sunat și i-au cerut să-i protejeze de atacurile „bandiților și teroriștilor”. Prin aceasta, el a explicat, de asemenea, că pașii de a acorda asistență poporului din Kazahstan au fost conveniți cât mai repede posibil și „mecanismul CSTO s-a implicat cu adevărat”.

Putin a spus că CSTO și-a demonstrat de fapt potențialul, „capacitatea de a acționa rapid, decisiv și eficient”. Putin este încrezător că în viitorul apropiat, prin eforturi comune, situația în Kazahstan se va stabiliza. „Sunt sigur că, prin eforturi comune în viitorul foarte apropiat, situația din întreaga țară va fi în cele din urmă luată sub control și stabilizată, iar pacea și liniștea vor reveni în sfârșit pe pământul kazah”, a spus Putin.

Înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și departe de ultima încercare de amestec extern în treburile interne ale statelor noastre”, a spus Putin.

Prin utilizarea comunicațiilor pe internet și a rețelelor sociale, se încearcă implicarea cetățenilor noștri în acțiuni de protest, care sunt precursorii și atacurile teroriștilor, ceea ce a fost declarat clar și foarte specific astăzi [la summit] de către președintele Kazahstanului”, a spus Putin. „Aceasta este cronologia evenimentelor care au avut loc în Kazahstan, este destul de evident, am văzut-o cu toții”, a adăugat el.

Președintele Federației Ruse a atras atenția asupra faptului că experiența evenimentelor recente din Kazahstan confirmă faptul că „anumite forțe nu se feresc să folosească spațiul cibernetic și rețelele sociale în recrutarea extremiștilor și teroriștilor, creând celule adormite” ale militanților.

În acest sens, consider că este oportună instruirea Comitetului Secretarilor Consiliilor de Securitate ale OTSC, în cadrul grupurilor de lucru specializate în securitatea informației și combaterea terorismului și a extremismului, să prezinte propuneri pentru contracararea în comun a tentativelor de interferență externă distructivă în Zona de responsabilitate CSTO”, a spus Putin.

Potrivit liderului rus, este important ca „evenimentele tragice prin care trece astăzi Kazahstanul să nu ne ia prin surprindere de acum înainte, astfel încât să fim pe deplin mobilizați și pregătiți să respingem orice provocări”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.