Putin acuză Occidentul: „Sancțiunile sunt NELEGITIME!” Duma de Stat începe pachete de sprijin pentru băncile și companiile rusești

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a „forţei de descurajare” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, în a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina, relatează AFP. EFE notează că şeful statului rus a ordonat plasarea forţelor de descurajare ruse în „regim special de serviciu” după „declaraţii agresive” din partea principalelor ţări membre ale NATO.

Responsabili de cel mai înalt grad din principalele ţări ale NATO îşi permit declaraţii agresive împotriva ţării noastre, de aceea îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major General să pună forţele de descurajare ale armatei ruse într-un regim de serviciu special”, a declarat Putin, citat de TASS.

Preşedintele rus a dat aceste instrucţiuni într-o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov. „Am înţeles!”, s-a conformat ministrul rus al apărării.

Putin a subliniat că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic, potrivit RIA Novosti.

Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor”, a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept „operaţiune militară specială” de „demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine.

Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, „inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare“, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit. Rusia a lansat joi o invazie în Ucraina, provocând o undă de şoc internaţională.

Comisia Dumei de Stat pentru Buget și Impozite din Rusia, împreună cu guvernul Federației Ruse, vor pregăti cu promptitudine un pachet de măsuri de sprijinire a companiilor rusești pentru a minimiza consecințele sancțiunilor impuse afacerilor, a spus șeful Comisiei, Andrei Makarov, informează Interfax.

Am început deja să lucrăm cu guvernul și, în cel mai scurt timp posibil, vom prezenta măsuri specifice de susținere a industriilor noastre, a companiilor noastre, care au fost deosebit de afectate de sancțiuni. De asemenea, vom dezvolta propuneri cu privire la modul de susținere a cetățenilor în condițiile actuale”, el a spus.

Vorbind despre activitatea sistemului bancar rus, șeful comitetului a subliniat că Banca Centrală face totul pentru a minimiza consecințele sancțiunilor impuse.

Putem spune cu încredere că Banca Rusiei s-a pregătit pentru introducerea de restricții în sectorul bancar din țara noastră”, a spus Makarov. „Banca Centrală va furniza în mod continuu băncilor lichidități în ruble, în numerar și fără numerar, ceea ce va asigura funcționarea neîntreruptă a bancomatelor și a sucursalelor bancare.”

Potrivit deputatului, sistemul bancar rusesc este stabil, dispune de suficient capital și lichiditate pentru buna funcționare a sucursalelor bancare și a bancomatelor în orice situație. Makarov a asigurat că toate fondurile clienților din conturi sunt salvate și disponibile în orice moment. „Cardurile bancare ale tuturor băncilor, inclusiv ale celor incluse în lista de sancțiuni, continuă să funcționeze stabil în țara noastră”, a spus el.

După cum a adăugat deputatul, „desigur, există dificultăți din cauza deconectarii unor bănci de la sistemul internațional SWIFT , dar în interiorul țării, transferul de date financiare în orice scenariu de evenimente va fi asigurat de sistemul de transmitere a mesajelor financiare.”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *