Purtătorul de cuvânt român al NATO condamnă testele Coreei de Nord: „Rachetele au ajuns în apele teritoriale ale Japoniei!”

Purtătorul de cuvânt al NATO, românca Oana Lungescu, condamnă cu fermitate cele mai recente teste de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord .

„Încă o dată, aceste teste de rachete sunt o încălcare directă ale unor serii de rezoluții ale Consiliului de Securitate al NATO care solicita Coreei de Nord să înceteze toate activitățile legate de programele de rachete balistice ITS și să abandoneze toate armele existente ale programelor de distrugere în masă (…) Aceste noi teste au făcut ca rachetele să aterizeze în apele teritoriale japoneze, ceea ce înseamnă o nouă provocare”, susține Oana Lungescu.

Totodată, purtătorul de cuvânt al NATO precizează că „în decembrie anul trecut, partenerii NATO, respectiv Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea (de Sud – n.r.) s-au întâlnit și, împreună, am îndemnat Coreea de Nord să se abțină de la fapte viitoare provocatoare. Acest apel îl repet astăzi! Coreea de Nord trebuie să se implice din nou într-un dialog constructiv cu comunitatea internațională”, a mai spus Oana Lungescu.

Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, situație confirmată de surse militare de la Seul ale agenției sud-coreene de presă Yonhap. Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susținut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Prima rachetă menționată, care a traversat Coreea de Nord și a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a precizat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.

ShoopedMissile1

Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian. Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat inițial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36 (n. red. — 1.06 ora României) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu rază lungă de acțiune, din apropierea graniței cu China. Ulterior, aceeași sursă a menționat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Oana Lungescu este purtător de cuvânt al NATO din 2010. A fugit din România în 1985, sătulă de presiunea Securităţii. În 1983, a  fost contactată de către Securitate, pentru a deveni informator. Lungescu a reuşit să fugă din ţară pentru a se întâlni cu mama sa, care a rămas în Germania, după ce a plecat cu o viză turistică rară și s-a alăturat Serviciului Român din Londra al BBC. De la reporter, Oana Lungescu a ajuns redactor şef şi director adjunct al serviciului românesc al BBC, din 1997 a scris despre NATO şi Uniunea Europeană, realizând totodată şi reportaje din ţările comunitare și din octombrie 2010 i-a preluat responsabilităţile lui James Appathurai la NATO.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *