Purtarea măștii, OBLIGATORIE din 15 mai. Huțucă: „Am reușit să NU mai fim dependenți de importuri”

Măștile de protecție vor trebui purtate, după 15 mai, în spațiile publice închise, inclusiv în cazul transportului în comun. Această obligație vine ca o măsură de prevenție în contextul în care românii vor beneficia din nou de libertatea de deplasare. Astfel, măștile de protecție au devenit… noua problemă publică, întrucât guvernul nu a anunțat cum vor fi asigurate acestea. Vor fi distribuite în farmacii și, evident, contractost? Vor fi achiziționate gratuit? Cine le va distribui? Și unde? Vineri dimineață, premierul Ludovic Orban a participat, la Ministerul Afacerilor Interne, la şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României. S-a discutat și acest aspect, însă nu a fost luată o decizie. „Când o să avem o decizie, o vom anunța”, a spus Orban.

Guvernul încă nu știe cum vor fi distribuite măștile de protecție începând cu 15 mai, însă ceea ce știu sigur liberalii este că au găsit sistemul medical din România pe butuci. Potrivit președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, preluarea guvernării a echivalat cu greaua moștenire care a însemnat stocuri zero de rezervă pentru crize epidemiologice. Astfel, potrivit lui Huțucă, s-au depus eforturi considerabile pentru capacitatea de producție a echipamentelor necesare. În acest context, guvernul bifează o realizare: eliberarea de dependența de importuri.

„Când a început această pandemie, Guvernul Orban a găsit… stocuri zero! Nu au existat stocuri de rezervă pentru astfel de situații.  Sistemul medical românesc suferea de ani de zile din lipsa alocărilor bugetare, așa că nu a putut să asigure un act medical de calitate. Încă din prima fază a pandemiei, Guvernul a luat măsurile necesare pentru a asigura necesarul de toate aceste echipamente medicale pentru medici, pentru forțele de ordine, practic pentru cei din linia întâi. S-a început prin furnizări de măști, combinezoane, mănuși, dezinfectanți, ventilatoare, prin contractele semnate – unele dintre ele știm că nu au putut fi onorate, ulterior, fiind cererea foarte mare pe piață, s-a concentrat pe capacitatea de producție internă. Astăzi, la ora la care vorbim, companiile subordonate guvernului, precum UNIFARM sau ROMARM, au o capacitate de producție de 500.000 de măști de protecție, pe zi. Dacă înmulțim cu 30, numărul de zile, vorbim de câteva milioane. De asemenea, capacitatea de producție va crește, până la 15 mai, la cel puțin un milion de măști de protecție zilnic. La o asemenea capacitate de producție, se estimează că prețul unei măști va fi undeva în jurul a 2 lei, plus TVA. Deci, guvernul a asigurat capacitatea de producție necesară. Acestea urmează să fie distribuite către farmacii, însă în ce măsură vor fi puse la dispoziția populației gratuit… asta nu știu să spun acum, nici nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Acum, stocurile de materiale sanitare ajung pentru mai mult de o lună de zile și, în același timp, reușim să nu mai fim dependenți de importuri”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.