PSD vs. PSD: A mai câștigat o luptă, dar nu și războiul! Votul de încredere: Dragnea, victorie în Comitetul Executiv Național!

Ședința de vineri a Comitetului Executiv Național al PSD, începută încă de la 12:30, s-a încheiat abia după 20:30, cu votul de încredere acordat președintelui partidului, Liviu Dragnea. Evident, șeful social-democraților a obținut încă o dată un scor favorabil. De fapt, puțin spus favorabil, ci zdrobitor: 60 de voturi „pentru” și doar 8… „împotrivă”.

Probleme multe la PSD, mai ales de ordin intern, dar, spre după amiază, printre primele decizii s-a conturat organizarea unui nou CEx, peste o săptămână, în care să se discute despre remanierea Guvernului. Înainte de ședința CEx s-au vehiculat informații conform cărora vicepremierul Paul Stănescu și ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar urma să fie remaniați.

Rând pe rând, reprezentanții celor două tabere din PSD au ajuns la ședință și, dacă mulți dintre ei au refuzat să dea declarații, abținându-se pentru CEx, unii au trecut direct la atacuri, cum ar fi deputatul Cătălin Rădulescu, membru în comisia parlamentară pentru legile justiției, care l-a acuzat pe Adrian Țuțuianu, unul dintre semnatarii scrisorii împotriva lui Liviu Dragnea, că… a acceptat un sistem de înregistrare SRI în sediul partidului.

„Există o persoană…. De azi încolo nu o să mai fiu prieten cu el. E total împotriva misiunii date de electorat. Domnul Țuțuianu să spună unde (supraveghere SRI în sediul din str. Kiseleff – n.r.). Trebuie să ne spună de ce au fost protocoalele legale”, a spus Rădulescu.

Pe de altă parte, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a precizat că așteaptă demisia lui Liviu Dragnea, precizând că este de acord cu scrisoarea transmisă de mai mulți lideri social-democrați.

„De la altă variantă în afara demisiei nu plec”, a spus Negoiță.

Pe de altă parte, Rădulescu și-a vărsat nervii pe Negoiță în cadrul CEx, acuzându-l pe primar că „procurorii DNA mănâncă la Rin Grand Hotel” și că „vrea să scape de dosarul deschis pe numele lui”.

În altă ordine de idei, vicepreședintele regional al PSD, Marian Oprişan, a declarat că are încredere în „înţelepciunea colegilor”, iar la finalul zilei „minoritatea se va supune majorităţii”. Cu alte cuvinte, PSD Vrancea se poziționa astfel alături de Liviu Dragnea, așa cum au făcut mai multe organizații județene în ultimele două zile.

Printre ele, amintim că PSD Constanța l-a mandatat joi seară pe președintele Felix Stroe să sprijine cauza lui Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI:

Victorie à la Pirus pentru Dragnea! Sau cum ne uităm ca proștii la războaie inutile

Ședință cu scântei între… femei. Dăncilă, speranța ambelor tabere 

Vicepreședintele PSD și primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat înaintea CEx că ea crede că se va propune excluderea sa din partid şi că se urmăreşte să fie daţi afară din Guvern Paul Stănescu şi Tudorel Toader, pentru că îl incomodează pe Liviu Dragnea. În cadrul CEx, a fost printre primii care au luat cuvântul și a explicat care sunt nemulțumirile grupului care a redactat și semnat scrisoarea prin care liderului PSD i se cere demisia din fruntea partidului. La acuzațiile Gabrielei Firea a răspuns ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a atenționat că „PSD nu a dorit sub nici o formă să saboteze proiectele Capitalei”.

Punctul culminant al intervențiilor feminime a fost cel al premierului Viorica Dăncilă, care a luat cuvântul în CEx și a susținut că guvernul pe care îl conduce are nevoie de majoritate parlamentară. Evident, Dăncilă a precizat că nu va demisiona din funcție, ceea ce a permis ambelor tabere să se umple de speranțe, atât Liviu Dragnea cât și contestatarii săi mizând pe sprijinul șefului guvernului.

Un alt moment tensionat a fost între vicepremierul Paul Stănescu, care a precizat că amnistia trebuia să fie „un cadou oferit de PSD românilor în an de Centenar”, însă premierul Dăncilă l-a refuzat vehement, susținând că Guvernul nu va emite un act normativ pentru reglementarea amnistiei și grațierii și că acest lucru va trebui să se facă în Parlament.

Firea a „spart gheața”, Tudose a ieșit la atac 

După mai bine de trei ore de discuții oarecum normale, Gabriela Firea a fost primul lider PSD care a cerut explicit ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Până la acest moment, doar 13 lideri județeni au susținut declarativ scrisoarea celor trei, reproșându-i lui Dragnea „conducerea defectuoasă și discreționară”, atenția căzând în acest context pe indeciși. 

Adrian Țuțuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea contestatarilor, iar fostul premier, cel mai vehement opozant al lui Dragnea, Mihai Tudose, a dat startul criticilor, începând cu lipsa de comunicare.

CITEȘTE ȘI:

S-A PUBLICAT SCRISOAREA: Dragnea, strâns cu ușa de liderii PSD, care îi cer DEMISIA! Ponta jubilează, Nicușor Constantinescu, din pușcărie, reacționează

După mai multe ore de discuții, membrii CEx au luat o pauză, iar, ulterior, discuțiile aprinse au continuat. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, unul dintre apărătorii lui Dragnea, a avut o intervenție oribilă la adresa contestatarilor: „Puteţi să vă luaţi scrisoarea şi punctele şi să vi le băgaţi undeva!”, a spus acesta.

Paul Stănescu a replicat inteligent, către Dragnea: „Codrin e foarte bun acum când ne pune la punct, nu era OK când te critica pe tine! Ultima dată i-ai zis că nu prea avea ce să caute pe aici…”, a spus Stănescu.

Calcule și calcule…

Joi seară, unul din liderii contestatarilor lui Liviu Dragnea, Adrian Țuțuianu, a precizat că nu mai puțin de 50 de parlamentari susțin cauza înlăturării actualului șef al PSD. În cadrul CEx, Liviu Dragnea a spus că nu renunţă la demersurile pentru modificare legilor justiţiei, însă și-a nuanțat discursul și pe „unitate şi înţelegere”.

Conform calculelor dinaintea CEx, se preconiza o revoltă de amploare în PSD dacă Liviu Dragnea nu va da curs solicitărilor semnatarilor scrisorii prin care i se cere demisia. Mai exact, boicotarea tuturor proiectelor importante ale partidului în Parlament, dacă Dragnea nu va renunța la mandatul de lider al social – democraților. Punerea în plan a acestui scenariu ar fi fost înfiorător pentru Dragnea, întrucât acesta poate să piardă funcția de președinte al Camerei Deputaților.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *