PSD vrea să ia de la bogați și să dea la… Educație și Sănătate: Impozitarea bugetarilor și pensionarilor de lux, taxarea marilor companii. UDMR NU este de acord!

Discuțiile din Coaliție privind modificarea Codului Fiscal ar urma să fie finalizate în această săptămână, a anunţat, marţi, la Parlament, ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că social-democrații vor susține în Coaliție impozitarea progresivă a pensiilor speciale, precum și a salariilor bugetarilor, „cele care sunt mai mari decât salariul președintelui României”. De asemenea, PSD vrea taxarea companiilor a căror cifră de afaceri este mai mare de 100 de milioane de euro, iar banii să meargă către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a confirmat marți că s-a discutat despre ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate. Potrivit ministrului, acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB. Coaliţia urmează să stabilească modificările la Codul Fiscal și le anunțe în perioada imediat următoare, astfel încât măsurile să intre în vigoare de anul viitor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit, mai puţin decât plătesc microîntreprinderile.

Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (…) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (…) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, şi nu a muncii”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, întrebat cui se va aplica taxa de solidaritate.

El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin.

Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor”, a menţionat liderul social-democraţilor.

Ciolacu a afirmat că sunt făcute mai multe simulări, iar în urma noii abordări pe impozitare, ar veni în plus la buget aproape 2 miliarde de euro anual, bani care s-ar duce la sănătate şi educaţie. Acesta a mai spus că Ministerul de Finanţe trebuie să găsească alte surse pentru a acoperi deducerile care sunt acordate persoanelor cu venituri mici

Nu există taxă de solidaritate”, spun surse din Coaliție. De altfel, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți că sunt şanse mici ca taxa de solidaritate să fie introdusă.

Totuși, deși nu intenționează să o numească taxă de solidaritate, social-democrații vor să taxeze companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, discuțiile fiind ca valoarea taxei să fie cuprinsă între 0,5 și 1% din cifra de afaceri. „Dar ne referim la companiile care nu acoperă această sumă din impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, nu faci dublă impozitare”, susțin sursele citate.

Banii ar urma să fie direcționați către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate. De asemenea, social-democraţii mai vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici și medii. Astfel de deduceri ar putea fi acordate pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei.

„Pentru cei cu salariul minim, vrem să scădem impozitul pe venit, cu alte cuvinte să scadă impozitarea muncii, mergând în trepte până la cei cu salarii medii, care să își poată face deduceri pentru after school, asigurare medicală sau pensie privată”, spun surse din PSD.

Social democrații vor propune în Coaliție și taxarea salariilor bugetarilor care au un venit mai mare decât cel al președintelui Românei, adică 24.960 de lei brut lunar. „La pensiile speciale, pragul ar merge și mai jos”, au mai declarat sursele citate.

Discuțiile din Coaliție nu au fost încă finalizate, urmând ca în această săptămână liderii PSD, PNL și UDMR să le reia. Liberalii se opun introducerii unei taxe de solidaritate. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că sunt şanse mici să fie introdusă taxa de solidaritate pentru că în coaliţia de guvernare nu s-a luat o decizie în privinţa acesteia.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este de acord cu introducerea taxei de solidaritate, Kelemen Hunor a spus: „Această taxă are puţine şanse să fie introdusă, fiindcă nu s-a luat o decizie şi suntem la sfârşitul lunii iunie. De aceea nu aş intra în detalii. Noi am stabilit în coaliţie că dacă suntem în faza de discuţii, nu venim cu detalii. (…) Nu e o chestiune dacă eu sunt sau nu de acord. Cum bine ştiţi, acum vreo 2-3 ani eu am propus o astfel de taxă, pentru o perioadă foarte scurtă şi pe cifra de afaceri pentru anumite companii, nu pentru toate companiile. Sigur, am susţinut această taxă. Cred şi în acest moment că ar fi o soluţie pe termen lung, pentru un an de zile, maxim pentru doi ani, dar nu a fost această taxă în acest moment discutată”.

Kelemen Hunor a menţionat că „orice impozit în plus este o povară pentru societate”.

„Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a susţine cheltuielile statului, în primul rând în educaţie şi sănătate. Asta a fost propunerea, asta a fost discuţia. În coaliţie nu s-a luat o decizie pe această taxă, a fost o discuţie săptămâna trecută”, a afirmat Kelemen Hunor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *