PSD va VOTA moțiunea de cenzură a AUR-USR „dacă ajunge în plen”. „Ciolacu anunță marea dorință: „Vom merge până la capăt, la ANTICIPATE!”

Biroul Permanent Național al PSD a decis duminică în favoarea dărâmării Guvernului condus de Florin Cîțu. PSD a decis să voteze orice moțiune de cenzură care ajunge oficial în plenul celor două Camere al Parlamentului la dezbatere și vot. Prin urmare PSD va vota Moțiunea inițiată de alianța dintre USR PLUS și AUR dacă aceasta ajunge la vot (n.a, presa a relatat în ultimele zile despre probleme la listele de semnături depuse de USR PLUS și AUR) în caz contra PSD va depune propria moțiune de cenzură la care îi va invita și pe ceilalți actori politici să participe. Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre moțiunea de demitere a Guvernului Cîțu:

Dacă moţiunea alianţei USR-AUR va ajunge la vot în plen, atunci PSD o va vota, dar nu să se întoarcă Barna în Guvern şi Ghinea să nenorocească PNRR-ul, ci vom merge până la capăt, alegeri anticipate. Prin urmare, alianţa USR-AUR trebuie să susţină acest demers. Dacă moţiunea alianţei USR-AUR nu ajunge la vot în plen, suntem dispuşi să vorbim cu USR şi AUR să convenim un text al moţiunii, să semneze moţiunea pentru a avea cele 234 de voturi şi în 10 minute o depunem. Guvernul Cîţu trebuie să plece”, a declarat liderul social-democrat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, duminică, despre faptul că parlamentarii PSD nu vor arbitra disputa USR-PNL.

Acum este o moțiune de cenzură. PSD va participa. Nu vă așteptați ca PSD să intervină în disputa dintre USR și PNL. Nu poți să folosești PSD și tu prin spatele ușilor să negociezi sau să faci un șantaj. Eu nu vreau să-mi car colegii pe la DNA pentru că au participat la un șantaj. Nu ne-am sucit și nu ne-am schimbat discursul. Guvernul Cîțu este deja plecat. Indiferent de acest joc și mascaradă, Guvernul Cîțu pleacă. Ceea ce pe mine personal m-a întristat a fost că domnii Barna, Cioloș, Simion nu ne-au trimis textul moțiunii”, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis și a Guvernului Cîțu. „PNL, USR și Iohannis nu vor binele acestei țări, vor doar binele lor”, a spus liderul PSD.

„Vedem cum arată România normală a domnului Iohannis. Avem o criză economică majoră, o criză sanitară, iar acum USR și PNL au provocat și o criză politică fără precedent. (…) Încă de joi PSD a prezentat public moțiunea de cenzură. Am arătat și 157 de semnături legale. Am invitat atunci USR PLUS și AUR să discutăm pe marginea textului și să depunem împreună o moțiune care să aibă minimum 234 de semnături. USR PLUS a ales însă o alianță cu AUR și cu aroganța specifică nu au dat niciun semn. Nu au făcut nici gestul minim de a transmite textul moțiunii. Chiar îi felicit pe cei de la AUR că s-au folosit de USR pentru a-și crește vizibilitatea publică. Acum creatorii acestei crize ar dori ca PSD să decidă cine câștigă dintre USR și PNL, eventual PSD să stabilească și cine câștigă congresele de la PNL și USR. Prioritatea lor nu este rezolvarea crizei politice. USR PLUS a anunțat deja că rămâne în Guvern. Cu alte cuvinte, o să ne trezim tot cu Barna, Ghinea, Năsui cu ocazia acestui nou șantaj. Am văzut că nici președintele Iohannis nu-și dorește adevărata stopare a acestei crize. Dl președinte nu trebuia doar să constate ceea ce-i repetăm noi de un an încoace, că USR știe doar să strice. Iohannis trebuia să recunoască public că opera sa, coaliția pierzătorilor, este un eșec. Este clar pentru toată lumea că PNL, USR și Iohannis nu vor binele acestei țări, ci vor doar binele lor”, a spus Marcel Ciolacu.

În opinia social-democraţilor, moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR are şanse mici să fie dezbătută şi votată, din cauză că unele semnături ar fi nelegale. De asemenea, moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR are şanse mici să fie dezbătută şi votată, din cauză că unele semnături ar fi nelegale, susţin sursele citate. Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!