PSD va avea candidați pentru președinția Senatului și a Camerei Deputaţilor. Ciolacu: „Vom vota pentru candidații noștri”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, astăzi, pe cine va vota PSD pentru șefia Camerei Deputaților, funcție care a dus la blocaje în cadrul negocierilor PNL – UDMR – PNL. Dacă PNL vrea funcția pentru Ludovic Orban, USR o cere pentru Dan Barna și nu face niciun pas în spate. Ciolacu a declarat că „la șefia Camerei Deputaților vom vota cu candidatul PSD.”

Liderul PSD afirmă că partidul pe care îl conduce va avea candidaţi atât pentru preşedinţia Senatului, cât şi pentru cea a Camerei Deputaţilor şi anunţă că PSD va folosi „toate pârghiile constituţionale” pentru ca formarea viitorului Parlament să respecte „spiritul Constituţiei” şi regulamentul după care funcţionează Legislativul. Marcel Ciolacu anunţă că partidul va folosi „toate pârghiile constituţionale” pentru că are „nişte voturi de apărat”.

PSD-ul are de apărat nişte voturi, va avea candidaţi şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat, o să ne continuăm negocierile, nu la Vila Lac 1 pentru că nu avem ce căuta la Vila Lac 1, vorbesc legal, eu am ce căuta, sunt încă preşedintele Camerei, nu ştiu ce caută domniile lor. Şi o să ne facem socotelile şi jocurile, dar vom folosi toate instrumentele constituţionale şi legale să ne apărăm aceste drepturi. Ceea ce vor ei să facă – să confişte nişte voturi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare au pornit greu, iar cei trei actori politici merg luni la Cotroceni fără să aibă o înţelegere. Dacă preşedintele Iohannis nu va reuşi să medieze jocul orgoliilor, partidele parlamentare au la dispoziţie mai multe variante.

Senat: PSD – 47, PNL – 41, USR-PLUS – 25 (17 USR, 8 PLUS), AUR – 14, UDMR – 9

Camera Deputaţilor: PSD – 110, PNL – 93, USR-PLUS – 55, AUR – 33, UDMR – 21, Minorităţi – 17

TOTAL parlamentari – 465

Majoritate pentru învestirea/demiterea Guvernului – 233

Majoritate pentru modificarea Constituţiei (2/3) – 310

Majoritatea pentru modificarea Constituţiei este imposibil de obţinut fără PSD, care are cu două mandate peste 1/3 din Parlament. Astfel, intenţiile anunţate de PNL, inclusiv cu privire la CCR, rămân la stadiul de dorinţă. Şi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” va avea nevoie de sprijinul PSD pentru a trece de votul final din Senat.

PNL-USR-PLUS-UDMR – 244 (Cu 11 mandate peste pragul necesar de 233.)

PNL-USR-PLUS-UDMR-Minorităţi – 261 (O majoritate mult mai stabilă, care oferă o siguranţă mai mare inclusiv la voturile pe legile organice. Grupul Minorităţilor Naţionale sprijină de obicei Guvernul.)

PNL-USR-PLUS-Minorităţi – 231 (Cu doar două mandate sub pragul de 233 necesar învestirii Guvernului. Este de înţeles dorinţa UDMR de a obţine angajamentul PNL că nu va recurge la traseism parlamentar, din moment ce maghiarii pot fi lăsaţi relativ uşor în afara coaliţiei de guvernare.)

PNL-UDMR-Minorităţi – 181 (Mult mai greu de obţinut majoritatea de către PNL fără USR-PLUS.)

PNL-USR-PLUS-AUR-Minorităţi – 278 (O combinaţie mai puţin probabilă, din moment ce USR-PLUS şi AUR se situează la poli opuşi, însă majoritatea ar fi una solidă.)

PNL-AUR-Minorităţi – 198 (Ar fi nevoie de încă 35 de voturi pentru învestirea unui asemenea guvern.)

PSD-PNL – 291 (Cea mai stabilă majoritate, însă ambele partide au exclus, declarativ, această variantă.)

PSD-USR -237 (Poate părea un scenariu imposibil, însă cele două partide ar putea guverna singure.)

PSD-USR-Minorităţi – 254 (Sprijinul Grupului minorităţilor ar face alianţa PSD-USR de neclintit în Parlament.)

PSD-AUR – 204 (Văzute ca partide de opoziţie de preşedintele Iohannis, cele două formaţiuni nu ar putea forma singure majoritatea, lipsindu-le 29 de voturi. De altfel, şi liderii celor două partide au respins această variantă.)

PSD-AUR-Minorităţi – 221 (O asemenea combinaţie ar mai avea nevoie de 12 voturi pentru a învesti un guvern.)

PSD-AUR-UDMR-Minorităţi – 251 (Este foarte puţin probabil ca AUR şi UDMR să formeze o coaliţie. Chiar şi aşa, de dragul calculelor, o asemenea coaliţie ar avea un sprijin solid în Parlament.)

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *