Spread the love

În Parlamentul României circulă o inițiativă legislativă, precum sania pe pârtie, pentru modificarea literei h.1, alin. (2) al art. 9 şi a literei g.1, alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Concret, este vorba de două modificări de alineate prin care parlamentarii vor ca aleșii locali, consilieri locali, consilieri județeni, primari și președinți de consilii județene să nu mai poată fi demiși dacă își schimbă partidul politic în urma fuziuni prin absorbție a formațiunii din care fac parte. În expunerea de motive, mai mulți parlamentari de la PSD spun că, potrivit Legii nr. 393/2004, un ales local care părăsește partidul pe ale cărui liste a candidat își pierde mandatul.

CITEȘTE ȘI:

Aleșii locali, trai pe vătrai! Primarii și viceprimarii pot exercita funcții în alte domenii. Decizia fost luată în Parlament la inițiativa „deputatului-mitralieră“, „Rambo” Rădulescu

„Există însă o situație particulară, spun inițiatorii, în care un ales local este forțat să își exercite mandatul ca membru al altui partid, altul decât pe listele celui pe care a candidat, împotriva voinței și opțiunii sale politice. Această situație particulară este fuziunea prin absorbție. Concret, un ales locale poate ajunge membru al altui partid, printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forțat să activeze într-un partid politic din care nu dorește să facă parte și încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situația este total absurdă și nedemocratică. Din aceste motive, se impune modificarea articolelor 9, alin. 2, punctul h1, și 15, alin. 2, punctul g1, astfel încât aleșii locali, membri ai partidelor politice absorbite prin fuziune să devină independenți“, se arată în expunerea de motive semnată, printre alții și de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, cunoscut drept și „altă întrebare“.

În prezent, art. 9, alin. 2, lit. h1 din Legea 393 prevede: calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul… pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei lista a fost ales. În varianta nouă, coaliția de guvernare propune ca lit. h1, alin.2 din art. 9 să prevadă: „pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei lista a fost ales, cu excepția partidului politic absorbit în urma unei fuziuni, situație în care devine independent“. De asemenea, art. 15, alin. 2, lit. g1 din aceeași lege prevede: calitatea de primar și, respectiv, de președinte al consiliului județean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul: pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei lista a fost ales. În varianta nouă, cei de la PSD și ALDE propun ca litera g1 să prevadă: pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei lista a fost ales, cu excepția partidului politic absorbit în urma unei fuziuni, situație în care devine independent.

CITEȘTE ȘI:

Aleșii găsiți în conflict de interese sau în incompatibilitate scapă de dosare? Decizia este în mâna senatorilor! Stelian Ion, revoltat în Parlament: „Ați bătut în retragere, este un lucru bun!”

Proiectul semnat de 107 deputați și senatori, cei mai mulți de la PSD și ALDE, printre care se numără și aleșii din Constanța se află la Senat, în calitate de for decizional. Ținând cont de faptul că la Camera Deputaților proiectul a trecut cu brio de vot, în 30 mai, 171 – „pentru“, 96 – „contra“ și 3 „abțineri“, credem că coaliția majoritară în Senat nu va avea mari probleme pentru a trece această inițiativă legislativă. Singura piedică ar putea veni de la președintele Klaus Iohannis, care ar putea întoarce actul normativ în Parlament, cerând o reexaminare a legii. În acest caz, ar doar o chestiune de timp, pentru că suntem convinși că majoritatea parlamentară ar reaproba proiectul în forma inițială, caz în care șeful statului va fi obligat să promulge legea.

CITEȘTE ȘI:

Cresc pensiile pentru primari și președinții consiliilor județene. „Este o profundă inechitate între pensiile lor și ale subordonaților”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *