PSD se OPUNE propunerii PNL: NU susține reducerea contribuției CAS cu 5%. Ciolacu: „Poate au vreo lampă a lui Aladin…”

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Guvern, că nu este de acord cu propunerea liberalilor de reducere a contribuțiilor la CAS cu 5%. Budăi a explicat că s-a adoptat deja de Guvern majorarea contribuției care merge la Pilonul II de pensii private, astfel că Pilonul I de stat nu-și permite să piardă sume suplimentare.

Nu susțin. Și nu susțin pentru că transferul (unei sume mai mari) către Pilonul 2 va vitregi de o sumă de bani Pilonul 1 și nu cred că este momentul acum momentul să vitregim suplimentar pilonul de pensii cu altă reducere. Dar este o decizie politică, eu v-am spus opinia personală”, a indicat ministrul, întrebat despre propunerea PNL privind micșorarea contribuției pentru CAS cu 5%, de la 25% la 20%.

Acesta a adăugat că a fost o „informare” în Guvern pe tema reducerii cu 5% a CAS, o decizie urmând să fie luată în coaliție. „În prima ședință de coaliție se va lua o decizie pentru că până acum în coaliție nu s-a discutat”, a zis Budăi.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că nu s-a discutat încă în coaliţie despre reducerea accizei la carburanţi, el arătând că „poate facem o reducere a accizei pentru transportatori, şi mergem targetat, pentru o parte a economiei care trebuie ajutată”.

Îmi menţin părarea că trebuie găsită o soluţie şi pe carburant, mai ales în actualul context, când vedem că preţul petrolului a scăzut. Este o soluţie pe care o să o luăm în cadrul coaliţiei”, a spus preşedintele PSD, despre reducerea accizei la carburanţi.

El a continuat: „Poate facem o reducere a accizei pentru transportatori, şi mergem targetat, pentru o parte a economiei care trebuie ajutată”.

Liderul PSD a mai spus că decizia va fi luată după ce se va adopta măsură privind preţurile la energie. Marcel Ciolacu a mai spus că nu a fost nicio decizie în cadrul coaliţiei, ci doar discuţii de principiu, pe această temă. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, despre propunerea liderului PNL Florin Cîţu privind reducerea CAS cu 5 procente, că îl aşteaptă la coaliţie, să spună de unde este sursa de finanţare. „Aşteptăm pe domnul Cîţu la coaliţie, să spună de unde este sursa de finanţare”, a spus Marcel Ciolacu, despre declaraţia liderului PNL Florin Cîţu, care spunea că doreşte un consens în coaliţie pe reducerea CAS-ului cu 5%.

Despre faptul că deja s-a depus un amendament în acest sens, de către PNL, în Parlament, liderul PSD a răspuns: „Înseamnă că au vreo formulă miraculoasă, o lampă a lui Aladin”. Despre majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, începând cu 2024, şi faptul că PNL vrea ca aceată majorare să se aplice începând cu 1 iulia anul acesta, Ciolacu a arătat că „nu s-a angajat PSD la numite reforme din PNRR, ci PNL”.

Acum, PNL modifică ce s-au angajat să facă (..) Cel mai important este că am îndeplinit acest jalon şi mergem mai departe cu PNRR”, a spus el.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că Executivul va veni cât de curând cu un mix de măsuri care va primi atât zona de energie, zona de combustibil dar şi zona de alimente sau alte produse şi bunuri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *