PSD s-a DINAMITAT! Tudose a DEMISIONAT, după ce social-democrații i-au retras sprijinul politic. CEx (a câta oară?) cu scandal și viitor incert

Comitetul Executiv Național al PSD, reunit luni în mare grabă, fiind astfel anulată ședința programată inițial la Iași pentru sfârșitul lunii, a decis să îl determine pe premierul Mihai Tudose să demisioneze din funcție, ceea ce înseamnă că, pentru a doua oară într-un singur an, social-democrații au ajuns în jenanta situație în care își dau jos propriul guvern!

Săbii ascuțite, județe împărțite

Ultimele zile pot fi caracterizate ca fiind pline de tensiune, în special cea de luni, când se ajunsese la numărătoarea inversă: cine va câștiga? Premierul Mihai Tudose sau președintele partidului Liviu Dragnea?

La începutul zilei, Mihai Tudose se bucura de sprijinul filialelor care au obţinut cei mai mulţi parlamentari la alegerile din 2016, fiind vorba de zece organizații, printre care Iaşi, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Caraş, Timiş, care au mulţi parlamentari, dar și Brăila.

CITEȘTE ȘI:

Mișcare strategică marca Stroe și Tudose, în prag de război cu Dragnea: s-a semnat contractul pentru construcția podului suspendat de la Brăila. „Este un element de siguranță națională, care leagă provinciile istorice”

Din start aveam o certitudine: situația în care a căzut Guvernul condus de Sorin Grindeanu nu era similară cu cea a lui Tudose. Alte calcule ne arătau că, în cazul în care tabăra lui Liviu Dragnea ar fi mers pe varianta moțiunii de cenzură în Parlament, erau necesare 233 de voturi. PSD+ALDE au, teoretic, în Parlament o majoritate solidă de 243 de voturi, dar din acestea scădem parlamentarii din organizațiile PSD care sunt alături de Mihai Tudose, care totalizau aproximativ 30 de voturi. Așadar, fără aceste posibile 30 de voturi, PSD+ALDE ar fi doar rămas cu 213 voturi și moțiunea de cenzură nu ar fi trecut, ceea ce ar fi presupus negocieri cu UDMR sau cu minoritățile naționale (17 voturi).

Ultimele pregătiri… 

Luni dimineață, președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la Palatul Parlamentului, unde a avut o întâlnire cu o parte dintre liderii de organizații care îi erau fideli. La rândul său, premierul Mihai Tudose a ajuns la Guvern, acolo unde s-a întâlnit cu susținătorii săi.

În ceea ce-i privește pe acești susținători, deși social-democrații nu sunt chiar foarte buni comunicatori, o parte dintre ei au comentat situația înainte de ședință. Unul dintre aceștia, primarul Iașiului, Mihai Chirica, în continuare pe poziții adverse față de Dragnea.

„Membrii de partid nu sunt lipsiți de rațiune, sunt rezervați. (…)  Imaginea lui Liviu Dragnea s-a deteriorat și nimeni n-a câștigat nimic”, a spus Mihai Chirica.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a explicat atât în startul zilei, cât și înainte de ședința CExN, că el preferă să rămână în funcție Mihai Tudose.

„Indiferent care vor fi discuţiile, trebuie să convieţuim, trebuie o coabitare. Trebuie stabilite limitele de competenţă ale guvernului şi ale partidului. (…) Oamenii se uită la noi şi nu înţeleg. În urma alegerilor şi a votului cu care ne-au mandatat oamenii, noi răspundem de soarta tuturor românilor, nu numai de cea membrilor de partid”, a precizat Bădălău, la începutul zilei de luni.

„Acest guvern rămâne și se va numi guvernul PSD. Cu Mihai Tudose, pentru că nu văd altă soluție. Cei care vor forța demiterea premierului trebuie să aibă și soluțiile. Eu voi fi pentru o soluție echilibrată. Eu sunt în tabăra PSD și sunt pentru echilibru și un partid solid”, a completat Bădălău la câteva momente înaintea ședinței CExN al PSD.

„Mărul discordiei”, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, nu a oferit multe explicații, susținând doar că va demisiona numai în situația în care „partidul o va cere”.

S-a vehiculat și existența unei a treia tabere, respectiv cea a președintelui PSD Ilfov, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a abordat o strategie împăciuitoare în aceste zile tocmai pentru a-și cristaliza un pol de putere. Aceeași abordare a avut-o și înaintea ședinței CExN.

„Vedem care sunt prioritățile noastre în următoarea perioadă, să lăsăm pe cât se poate luptele interne de-o parte, să găsim cea mai bună cale pentru a ne pune în aplicare planurile pentru țară și pentru București. Ne dorim un partid unit. (…) Ne-am dori, știu, pare ideal în ziua de astăzi, dar o concentrare pe proiecte și mai puțin pe dispute interne. (…) După această ședință ne-am dori să rămânem în continuare colegi și prieteni”, a spus Gabriela Firea.

Atât Liviu Dragnea cât și Mihai Tudose au fost reticenți în declarații. Dacă premierul nu a spus nimic, Dragnea a precizat că „am citit scrisori”.

„În ultima perioadă nu am avut nici o apariție publică, dar am citit scrisori, am urmărit apariții publice și atât. O să vorbesc la CExN”, a spus Liviu Dragnea.

Bătaia anticipată a avut loc: Tudose s-a bătut până s-a… plictisit!

Ședința a început furtunos. Încă din start, Tudose a plecat din planul secund, fiind vehiculată la un moment dat că Dragnea are susținerea a 39 de membri ai CExN al PSD, în timp ce premierul doar de 28 de membri ai forului de conducere și, cu acest avantaj, s-ar fi trecut la solicitarea de demisie. Primele informații ieșite din ședința PSD arătau că Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și al CJ Neamț și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, i-a cerut demisia lui Mihai Tudose. În fața acestui asalt, premierul a refuzat să demisioneze.

Mai târziu, Tudose a avut o confruntare violentă cu deputatul Cătălin Rădulescu, cel cunoscut pentru porecla „deputatul mitralieră”, premierul solicitând ca deputatul să fie evacuat din sală, solicitare aprobată. Un alt personaj care a ieșit cu circ din ședință a fost Ecaterina Andronescu, declarațiile acesteia lăsând impresia că îl sprijină pe Dragnea.

În fața acestor situații, tabăra celor „neutri”, adică din Capitală, au propus ca votul pe retragerea sprijinului politic pentru premier să fie unul secret, la propunerea primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, perceput ca „susținător neoficial” al lui Tudose.

Într-un final, membrii CExN au decis, prin vot, retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose. Doar patru voturi au fost exprimate „împotriva” retragerii sprijinului politic, 52 fiind „pentru”.

De asemenea, spre deosebire de Sorin Grindeanu, care s-a baricadat la Guvern și a anunțat că nu demisionează, Mihai Tudose nu și-a folosit toate armele și și-a prezentat demisia imediat după votul colegilor.

CITEȘTE ȘI:

CEx de pomină la PSD. Dragnea, remiză în meciul cu Tudose. Dobre: „Se speculează foarte mult, nu a pus nimeni pe hârtie nici o propunere”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *