PSD preia în forță șefiile din Parlament: Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților

Președintele PSD, deputatul Marcel Ciolacu, a fost ales, marți, în funcția de președinte al Camerei Deputaților cu sprijinul PSD, PNL, UDMR și al grupului Minorităților Naționale. El a primit 216 voturi, iar contracandidata sa, Cristina Prună, 77 de voturi. 5 voturi au fost anulate. Ciolacu a anunţat demisiile lui Sorin Grindeanu şi Alexandru Rafila din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei, a lui Daniel Suciu din funcţia de secretar şi a lui Marius Budăi din funcţia de chestor al Camerei.

La propunerea liderului grupului PSD Alfred Simonis, aceştia au foost înlocuiţi de Ana- Maria Cătăuţă, Daniel Suciu ca vicepreşedinţi, Alexandra Presură – secretar, Marius Mărgărit – chestor. Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.

Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!”, scrie Marcel Ciolacu.

Amintim că în 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens. Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ. Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut pentru două săptămâni de liberalul Florin Roman.

Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă. De asemenea, membrii Biroului permanent sunt aleşi prin vot deschis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *