PSD preia Comisia Juridică din Camera Deputaților. Laura Vicol a fost avocatul Alinei Bica și a fraților Nuțu și Sile Cămătaru. USR: „Recompensă pentru că a apărat MAFIA care a acaparat statul!”

Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților au negociat împărțirea funcțiilor de președinți ai comisiilor de specialitate pentru următoarea sesiune parlamentară care va începe la primăvară:

1. PSD va prelua de la USR conducerea Comisiei Juridice și a Comisiei pentru Muncă.

2. USR va conduce Comisia pentru Transporturi și Comisia pentru antreprenoriat şi turism (nou-înființată).

3. Deși a pierdut 14 deputați, PNL nu va pierde șefia niciunei comisii. Comisia pentru antreprenoriat s-a înființat pentru ca PNL să își păstreze actuala reprezentare.

Camera Deputaţilor a decis, joi, înfiinţarea Comisia pentru Antreprenoriat şi Turism. Liderul comisiei va fi fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui. Comisia a fost înființată „în oglindă” cu noul minister al antreprenoriatului şi turismului.

Deputatul PSD Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă (46 de ani), aflată la primul mandat de parlamentar, devine prima femeie din istoria Camerei Deputaților care va conduce Comisia Juridică, de disciplină și imunități.

Le mulțumesc colegilor care mi-au acordat sprijinul pentru a ocupa funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Prima femeie președinte al acestei comisii. Le promit și lor, dar și celor care nu mă vor în această funcție că voi face totul pentru ca activitatea acestei Comisii să fie la înălțime. Sunt un om echilibrat și apreciez lucrul în echipă. #credindreptate”, a scris Vicol, joi, pe pagina sa de socializare.

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru în comisia juridică, a scris pe Facebook că social-democrata Laura Vicol, care a fost avocata Alinei Bica şi a altor persoane controversate, este noul preşedinte al comisiei juridice, după formarea noii majorităţi parlamentare PNL-PSD. „Avocata celei mai sulfuroase zone dintre politică şi criminalitate este cea care va face legi pentru justiţie în România”, scrie deputatul, arătând că aceasta ”a primit răsplata pentru că a fost avocata unei mafii care a capturat statul român”.

Laura Vicol a primit răsplata pentru că a fost avocata unei mafii care a capturat statul român. Laura Vicol, reprezentanta Alinei Bica, fostă procuroare DIICOT inculpată pentru corupţie, a clanului Cămătarilor cu conexiuni în zona PSD, a lui Daniel Dragomir, SRI-istul care a angajat firmă israeliană de securitate pentru a o urmări şi intimida pe Laura Codruţa Kovesi, prietena Elenei Bădescu şi a Olguţei Vasilescu”, spune Dehelean.

Deputatul USR arată că Laura Vicol a fost votată, joi, de PSD, PNL şi UDMR ca preşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, „cea care ar trebui să repare legile justiţiei multilate deja de Liviu Dragnea”.

Sunt curios cum se simt colegii mei de comisie juridică de la PNL Cristian Bacanu, Cupsa Ioan, Michael Gudu, Gabriel Andronache si ceilalţi, pentru ca au susţinut acest nou presedinte al Comisiei juridice. Avocata celei mai sulfuroase zone dintre politică şi criminalitate este cea care va face legi pentru justiţie în România. Pentru cine credeţi că argumenta din noua poziţie?Mulţumim Iohannis, mulţumim PNL”, mai spune Dehelean.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a fost condusă până joi de Mihai Badea, de la USR. El a anunţat că a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, unde noua coaliţie PNL-PSD-UDMR a votat-o pe avocata Laura Vicol (PSD).

După 11 luni de mandat, plec cu fruntea sus din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, care cade pradă PSD-ului, cu concursul vasalilor lor din PNL. În ceea ce mă priveşte, n-am să mă lamentez faţă de această situaţie, din simplul motiv că nu-mi stă în fire să prind rădăcini în vreo funcţie, aşa cum i-am văzut pe atâţia alţii”, a scris Badea pe Facebook.

Avocat din 1999, Laura Vicol este născută în Coșoveni (Dolj) și a candidat în 2020 la alegerile parlamentare pe listele PSD Dolj pentru Camera Deputaților. „Dreptatea va fi politica mea”, a fost sloganul ei de campanie. „Celebritatea’ a venit pentru Vicol după ce a reprezentat-o în instanță pe fosta șefă DIICOT, Alina Bica. Presa centrală a scris despre Vicol că a reprezentat inclusiv „interlopi” precum frații Nuțu și Sile Cămătaru.

Noțiunile de „interlop”, „corupt” și altele similare reprezintă, în opinia mea, denumiri date de societate unor persoane care sunt acuzate de comiterea unor infracțiuni. Profesia de avocat, pe care o exercit din 1999, m-a format ca persoană echilibrată, demnă și cu principii. Unul dintre acestea este să cred în nevinovăția unui om, până la stabilirea contrariului într-un proces corect, în care acuzatul are dreptul să se poată apăra și cineva îl și ascultă. Apărarea drepturilor fundamentale ale omului este temelia unei societăți normale, sănătoase. Prin urmare, nu pot avea remușcări sau conștiința încărcată, pentru că mi-am permis să apăr sau să cred în nevinovăția lor, până la proba contrarie”, a spus ea despre clienții pe care i-a avut, într-un interviu în QMagazine.

Preşedintele PSD Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, o prezenta pe Vicol, în noiembrie 2020, la lansarea candidaților filialei, astfel: „La Comisia Juridică vârful de lance va fi Laura Vicol, un avocat foarte cunoscut, un avocat de Înalta Curte, care va şti tot ceeea ce este necesar de modificat în legislaţie în următorii ani”.

Am rețineri față de noțiunea de compromis în general, dar sunt deschisă la orice dialog și cale de mijloc, benefică pentru toate părțile. Știu că politica este arta posibilului și am destulă experiență de viață și avocațială pentru a găsi posibilul în ceea ce pare imposibil. În orice caz, detest compromisul care răstoarnă toate principiile. Pe acesta îl exclud, indiferent de cauzele care l-ar recomanda. Scopul nu poate scuza orice mijloace, iar mijloacele care nu pot fi scuzate de scop, îl compromit”, mai spunea Vicol, în interviul din QMagazine.

În martie 2015, DNA a reținut-o pe Laura Vicol pentru 24 de ore. Procurorii au trimis-o în judecată în 2016, sub acuzația de favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vicol a fost achitată definitiv în octombrie 2018 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vicol a participat la un protest organizat în fata Palatului Cotroceni, pe 17 februarie 2018, manifestație îndreptată împotriva abuzurilor din justiție.

Procurorii DNA și, în general, toți procurorii, indiferent de instituție (DIICOT sau parchete de pe lângă judecătorii), au o aroganță anume, nativă sau dobândită. Piedestalul imaginar pe care s-au așezat, plus siguranța faptului că nu răspund pentru acțiunile lor, le-au întărit convingerea că pot face tot ceea ce doresc, mulți dintre ei încălcând orice normă elementară legală a dreptului la apărare, pe principiul „și ce dacă nu sunt probe, părerea mea e că ești vinovat”. Revoltător este însă că „părerea” lor are rang de probă de necontestat în fața unor judecători”, afirma Vicol, citată de Evenimentul Zilei, în 2017.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *