PSD NU negociază: Vrea și premierul și Ministerul de Finanțe. BLOCAJ pe șeful guvernului. Viitorul guvern: 20 de ministere și apare Ministerul… Familiei

PSD își dorește ambele funcții, de premier și de ministru de Finanțe, spune, luni, prim-vicepreședintele social-democraților Sorin Grindeanu. Liderul PNL a afirmat că ar fi un pericol dacă ministru de Finanțe ar fi de la PSD. „Ambele”, a răspuns Sorin Grindeanu, întrebat dacă PSD își dorește funcția de premier sau pe cea de ministru de Finanțe.

Liberalii sunt de acord cu varianta rocadei între premier, la un an şi jumătate, doar cu condiţia ca primul premier să fie de la PNL, au precizat surse liberale pentru News.ro. Social-democraţii, în schimb, transmit că ar accepta această condiţie doar dacă primul premier nu va fi Florin Cîţu. Discuţiile cu PSD sunt aproape de finalizare, subiectele care vor fi analizate luni sunt cele legate de protocolul de coaliţie, premier şi portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR. Luni, discuţiile ar urma să se prelungească până târziu în noapte. Cel mai probabil până vineri se va contura noua structură de guvernare, iar votul în Parlament va fi săptămâna viitoare.

Preşedintele aşteaptă de la cele trei partide, pe lângă propunerile de premier, şi structura noului Executiv, au precizat sursele liberale. Cei de la PNL trebuie să introducă varianta rocadei premierilor, la un an şi jumătate, prin forul de conducere, pentru validare. „Liberalii nu vor accepta niciodată ca PSD să aibă primul premierul”, au spus surse politice, precizând că premierul trebuie să fie de la PNL obligatoriu. Pe de altă parte, şi cei de la PSD au discutat în Consiliul Naţional despre varianta rocadei şi nu vor, la rândul lor, să renunţe la premierul PSD, ca primă variantă în noul Executiv. Social-democraţii ar accepta ca primul premier să fie liberal doar cu condiţia ca acesta să nu fie Florin Cîţu. Liberalii spun că la consultările de la Cotroceni, partidele pot merge cu mai multe variante de premier, iar preşedintele este cel care va decide pe cine va desemna.

În împărţirea portofoliilor se va merge pe domenii, iar liberalii nu vor să renunţe nici la Finanţe, nici la Educaţie, Sănătate, Apărare, Energie, Transporturi. Cele două mari partide îşi vor împărţi ministerele în funcţie de importanţa lor, primele cele avizatoare, Justiţie cu Finanţe, apoi cele de forţă, Apărare cu Interne, economice, muncă, cultură, etc. Potrivit planurilor PNL, se doreşte ca până la sfârşitul săptămânii, noul Guvern să fie finalizat, iar audierile şi votul în plenul comun, cel târziu săptămâna viitoare.

Negocierile dintre PSD, PNL și UDMR au intrat pe ultima sută de metri, cu discuții despre numărul de ministere și împărțirea lor între cele trei partide. Dincolo de problema ministerelor avizatoare, de care depinde practic și numele premierului, sunt și alte detalii de stabilit. Potrivit unor surse politice, viitorul guvern ar putea avea 20 de ministere, față de 18 ministere în Guvernul Cîțu (la care se adaugă premierul și ceele două funcții de vicepremier fără portofoliu). Dat fiind faptul că PSD are mai mulți parlamentari, social-democrații ar urma să aibă cel puțin cu un minister mai mult decât PNL.

O noutate ar urma să fie Ministerul Familiei, care s-ar despinde din actualul Minister al Muncii. Alte portofolii care ar putea apărea ar fi pentru IMM-uri sau cel al relației cu parlamentul, ambele cu o statut de minister în guvernări anterioare, dar reduse la nivel de secretar de stat în Guvernul Cîțu. În schimb, Ministerul Mediului, împărțit în alte guverne pentru a se crea Ministerul Apel și Pădurilor, va rămâne întreg, urmând să fie gestionat în continuare de UDMR. În continuare, nu s-a stabilit dacă se va putea merge pe varianta premierului prin rotație și care partid ar urma să dețină primul funcția. Cert este că partidul care va deține funcția de prim-ministru nu o va avea și pe cea de secretar general al guvernului. Același principiu ar fi valabil și în cazul Ministerului Finanțelor, deși ambele partide își doresc acest minister, chiar cu prețul renunțării la celălalt minister avizator, Ministerul Justiției.

Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie preluat de PSD, iar Ministerul Apărării ar fi apanajul președintelui. Liberalii ar vrea mai multe ministere importante, cum ar fi Finanțele, Trnasporturilor, Energia, Educația, Munca, Internele și Externele. Toate aceste discuții sunt însă supuse unor eventuale modificări, în funcție de numele premierului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *