PSD: „NU mergem cu o propunere la Cotroceni. Iohannis să își rezolve problemele din coaliție! NU putem susține un partid pe care l-am dat jos!”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că PSD nu va merge luni la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de prim-ministru, social-democratul considerând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie cel care „să-şi refacă guvernarea”. În opinia lui Vasile Dîncu, există „un joc tactic, strategic” care să ducă la prelungirea situaţiei în care Florin Cîţu se află în fruntea Executivului.

Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Liderul social-democrat consideră că premierul interimar Florin Cîţu ar fi trebuit să renunţe la funcţie înaintea moţiunii de cenzură.

Îmi spune lumea: „Bun i-aţi dat jos, acuma duceţi-vă la putere!” Cum să mergem la putere? Pentru că este atributul preşedintelui să numească premierul. Preşedintele s-a pronunţat mai demult că nu va mai pune niciodată un premier al Partidului Social Democrat. Am mers cu propunere după alegeri şi am fost refuzaţi. Acum, de bun simţ ar fi fost ca domnul Cîţu, după ce a observat că are o majoritate de 281 de voturi în Parlament împotriva lui, să îşi dea demisia şi preşedintele să refacă cum să revenim la situaţia de la început, situaţia de după alegeri şi să dea ocazia unui preşedinte de partid care va fi fost acolo să creeze o majoritate. Normal ar fi fost ca PSD, pentru că a avut cele mai multe voturi, a câştigat alegerile, chiar dacă nu a făcut 51%. Acum vrem să vedem dacă preşedintele trage de timp, dacă preşedintele s-a gândit chiar la o soluţie şi are o soluţie, pentru că nu are rost să ne ducem cu o propunere atunci când nu ni se cer propuneri, pentru că o facem în van”, a adăugat Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că analizele continuă şi că luni dimineaţă PSD va lua, în Biroul Permanent Naţional, o decizie finală cu privire la mandatul cu care delegaţia partidului la merge la Cotroceni. În opinia lui Vasile Dîncu, există „un joc tactic, strategic” care să ducă la prelungirea situaţiei în care Florin Cîţu se află în fruntea Executivului. Dîncu îl acuză pe premier de „imaturitate politică” pentru decizia de a se „lupta” cu partidele politice într-o perioadă de criză sanitară, susţinând că „preşedintele a greşit când a girat un asemenea personaj”.

Eu nu văd o rezolvare la această criză şi nu cred că se va rezolva foarte repede, eu cred că mai degrabă se trage de timp, pentru că există o utopie recentă, mai ales la coaliţia de dreapta. Mi-au spus-o foarte mulţi prieteni de dreapta pe care-i cunosc de 20-30 de ani şi care sunt sinceri cu noi, prin Parlament când ne întâlnimsau în altă parte: «Va veni acel El Dorado, PNRR-ul cu o grămadă de bani şi acum este o goană după aur, de fapt. Până în primăvară, dacă ne vin banii ăia, ne vine acum un avans, până în primăvară noi vom putea să îi convingem pe oameni, să le dăm bani, să îi cumpărăm, de fapt». Nu se poate ca la Congresul PNL, să-i cumperi pe toţi oamenii, aşa cum săracii primari sunt obişnuiţi să li se întâmple acest lucru”, mai spune Vasile Dîncu. Acesta a catalogat drept „fraudă” şi „deturnare de fonduri” distribuirea banilor publici după criterii politice.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că niciuna dintre structurile de conducere din PSD nu îşi „poate permite” să susţină un guvern minoritar al PNL. „Nici Marcel Ciolacu, nici noi, ceilalţi cinci, Comitetul Politic Naţional care e format din aproape o sută de oameni, nici noi nu ne putem permite să ne batem joc de electoratul nostru, deci nu putem să votăm un guvern minoritar”, spune Dîncu.

Nu avem cum, pentru că electoratul nostru este total împotriva acestui gest şi electoratul nostru a reacţionat foarte bine în ultima perioadă, în ultima perioadă a acceptat proiectul nostru politic, chiar dacă unii poate ar fi vrut să accelerăm mai tare lupta politică. Deci nu ne putem permite. Nu poate hotărî – noi avem acuma o conducere colectivă – nici Marcel Ciolacu, nici noi, ceilalţi cinci, Comitetul Politic Naţional care e format din aproape o sută de oameni, nici noi nu ne putem permite să ne batem joc de electoratul nostru, deci nu putem să votăm un guvern minoritar”, a declarat Vasile Dîncu duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Conform acestuia, PSD nu va susţine un guvern minoritar indiferent de liberalul care s-ar afla în fruntea acestuia.

PSD nu poate vota un partid pe care l-a dat jos. noi am spus tot timpul. Cu persoana au o problemă cei de la USR PLUS, ei s-au certat cu Cîţu. Noi avem o problemă cu guvernarea PNL- USR PLUS -UDMR”, a explicat Vasile Dîncu.

În ceea ce priveşte criticile legate de o presupusă înţelegere, neoficială, între PSD şi PNL pentru susţinerea Guvernului liberal de către social-democraţi, Dîncu susţine că „faptele anulează zvonurile şi circuitele paralele de informaţii, fake news-urile”.

Potrivit lui Dîncu, PSD a „făcut o jumătate de cadou” celor de la USR PLUS despre care se arată convins că şi doresc revenirea la guvernare.

Nu putem să le facem şi cadoul mare (celor de la USR- n.r.), să-i băgăm înapoi, la putere. S-ar putea să se bage singuri, să renunţe liberalii la premierul Cîţu şi ei să se introducă înapoi la guvernare, ceea ce visează ei, de fapt. Şi, până la urmă, dacă reuşesc să facă, acest mecanism este constituţional şi noi nu avem nimic împotriva acestui lucru, noi vom continua să facem opoziţie, lumea va vedea în continuare acelaşi scandal politic, probabil pentru că sunt două partide, am văzut, cu toate că se declară de dreapta, sunt incompatibile pentru că vin din zone diferite”, mai spune Vasile Dîncu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „PSD: „NU mergem cu o propunere la Cotroceni. Iohannis să își rezolve problemele din coaliție! NU putem susține un partid pe care l-am dat jos!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *