PSD – Mandat de formare a Guvernului cu PNL, UDMR și minorități și… REVIZUIREA Constituției: Iohannis rămâne cu rol… decorativ într-o… republică parlamentară! Grindeanu: „Cîțu NU poate fi premier dacă facem echipă!”

Consiliul Național al PSD a votat, în unanimitate, pentru ca partidul să intre în negocieri cu PNL, UDMR și minoritățile naționale pentru a forma guvernul. În această seară este așteptat și un vot în BPN-ul PNL, iar ulterior pot începe negocierile oficiale pentru formarea unei majorități parlamentare. Social-democraţii au avut deja o întâlnire cu conducerea Partidului Naţional LIberal, în urma căreia s-a convenit că fircare formaţiune va merge în forurile de conducere pentru a decide dacă vor o astfel de coaliţie de guvernare. PSD a pregătit şi un program de guvernare cu mai multe măsuri care ar trebui implementate după intrarea PSD în Guvern.

Liderii social-democraţi au stabilit mai multe condiţii pentru a intra la guvernare alături de PNL, cea mai importantă fiind modificarea Constituţiei – de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară, susţin surse politice. În primul rând, PSD îşi doreşte ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democraţii să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărţite între PNL şi UDMR. De asemenea, PSD e dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, cu condiţia să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu. Social-democraţii şi-au mai stabilit ca priorităţi Ministerul de Finanţe şi funcţia de secretar general al guvernului, două instituţii-cheie pentru activitatea Executivului.

În ședința PSD s-a discutat despre alianța cu PNL și UDMR, dar și despre obiectivele pe termen lung ale acestei noi coaliții de guvernare. Având în vedere că aceste trei partide vor avea o super majoritate în Parlament, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a deschis discuția despre revizuirea Constituției. PSD ar dori trecerea la republică parlamentară, ceea ce va conferi puteri uriașe premierului și majorității din Parlament, dar și un rol pur decorativ președintelui statului. Privind la istoria politică, PSD ar avea cel mai mare avantaj într-o republică parlamentară, asta pentru că au pierdut ultimele patru rânduri de alegeri prezidențiale în fața candidaților de dreapta.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat luni faptul că în negocierile dintre PSD, PNL și UDMR se vor forma patru comisii, inclusiv una în care se va discuta despre revizuirea Constituției.

Vor fi patru echipe de negociere: o echipă la nivel politic, o echipă care va lucra pe un acord politic, o echipă care va lucra pe programul de guvernare și o echipă pentru revizuirea Constituției. Suntem deschiși la negocieri pentru a rezolva problemele românilor. Toate discuțiile au fost despre prioritățile de guvernare, în viziunea PSD. Nu a fost vorba deloc despre funcții.”, a spus Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că partidul pe care îl reprezintă vrea să schimbe Constituția.

E normal să abordăm și această componentă, de modificare a Constituției. În urmă cu 7-8 ani se vorbea de regionalizare. Nu avem în Constituție această chestiune. Această formă, de regiune, poate fi o temă. Nu zic că e bună sau rea. Dar credem că o discuție la 30 de ani poate fi făcută, chiar dacă a fost o modificare și în 2000. (…) Am discutat despre sincopele din Constituție. Vedem cât de des e întrebată Curtea Constituțională pe diverse spețe”, a spus Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni că Florin Cîțu nu poate fi premier într-un guvern care în componență PSD.

Serios? Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea dlui Cîțu de a conduce un guvern. (…) PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită”, a spus Sorin Grindeanu.

Va fi sau nu eliminată Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție? Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD spune că partidul său încă nu a luat o decizie.

O să venim în ceea ce înseamnă oferta noastră de guvernare. Știți că cei care spun de fiecare dată că sunt pentru eliminarea pensiilor speciale sunt cei care au tărăgănat lucrurile. Cei care au promovat desființarea pensiilor speciale în Parlament au fost cei de la PSD. Nu mă pronunț în ceea ce înseamnă justiția și știți că mă feresc. Vreau să vă spun un lucru. În tot acest sistem e nevoie de check and balance inclusiv pe acest domeniu„, a declarat Sorin Grindeanu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „PSD – Mandat de formare a Guvernului cu PNL, UDMR și minorități și… REVIZUIREA Constituției: Iohannis rămâne cu rol… decorativ într-o… republică parlamentară! Grindeanu: „Cîțu NU poate fi premier dacă facem echipă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *