PSD, lovitură pentru Guvern în Parlament: Se ELIMINĂ dobânzile la ratele bancare până la sfârșitul anului. Plata utilităților, AMÂNATĂ pentru 3 LUNI!

În Camera Deputaților s-a format, vineri, o largă majoritate cu PSD, PRO Europa, UDMR și PMP, pentru proiectul de lege care amână plata ratelor și a dobânzilor la bănci până la sfârșitul anului. USR, minoritățile și neafiliații nu au anunțat cum vor vota, însă USR a votat pentru în comisii. PNL, prin deputatul constănțean Bogdan Huțucă, a anunțat că nu va susține proiectul de lege. Votul a fost dat după terminarea dezbaterilor.

Liberalii au apreciat vineri, în Camera Deputaților, că PSD face un concurs de populism atunci când propune amânarea ratelor la bănci dar și amânarea plății de către cetățeni a serviciilor de utilități (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile) și a virării CAS-ului la bugetul de stat de către angajatori.

Cele două proiecte privind suspendarea rambursării creditelor și, respectiv, pentru acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice, fac parte din pachetul de nouă legi inițiate de PSD și adoptate marți, 31 martie, în Senat, așa cum TOMIS NEWS a relatat la momentul respectiv.

Primul proiect arată faptul că prin creditori se înțelege nu doar instituțiile financiare bancare și nebancare, ci și colectorii de creanțe. De asemenea, în categoria debitorilor, pe lângă persoanele fizice și juridice, au fost încadrate și PFA, PFI, întreprinderile familiale, asociațiile și fundațiile liberale. Cel mai important aspect, de altfel cel mai criticat în ultima perioadă, este cel referitor la dobânda la dobândă. Astfel, amânarea ratelor la credite, bătută în cuie până la 31 decembrie 2020, se va face fără costuri suplimentare.

„Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”, se arată în proiectul de lege. Totodată, potrivit noilor modificări, orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, se suspendă până la 31 decembrie 2020:

„Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit”.

Solicitarea de suspendare a achitării ratelor bancare se face în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau online. De asemenea, reglementările sunt aplicabile și în cazul operațiunilor de leasing. Proiectul de lege este disponibil, integral, AICI!

Proiectul de lege privind suspendarea rambursării creditelor a fost adoptat vineri în Camera Deputaților. Din 239 de deputați, au votat 327. S-au înregistrat 214 voturi pentru, 86 împotrivă și 27 de abțineri.

Proiectul de lege pentru acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridiceinițiată de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, arată faptul că se acordă amânarea plății serviciilor de utilități, pentru o perioadă de trei luni.

Camera Deputaților a adoptat proiectul, cu 243 de voturi pentru, 81 împotrivă și 3 abțineri. Proiectul de lege este disponibil, integral, AICI!

Ambele proiecte de lege sunt trimise la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Liberalii atacă la Curtea Constituțională

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că proiectele de lege referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități vor fi atacate la Curtea Constituțională.

„Într-un exercițiu de populism deșănțat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc în spațiul public de valori democratice. (…) Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta și ale aliaților de strânsură, întorc România în vremurile epocii de aur a tovarășului Nicolae Ceaușescu, cu efecte devastatoare pentru economia națională și cetățenii români. Populismul și iresponsabilitatea acestor politicieni declanșează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă. (…) Urmare a mascaradei din Parlament, pusă în scenă de domnii Ciolacu, Ponta și oastea de strânsură am luat decizia de a ataca la CCR nu doar modificarea regulamentului, care restrânge drepturile constituționale ale deputatului, dar și legile noii alianțe politice PSD-Pro România, plus sateliții populiști. Asigurăm cetățenii României și mediul financiar că aceste legi toxice nu vor intra în vigoare, fiind supuse controlului de constituționalitate”, a transmis Florin Roman.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *