PSD își îngroapă proiectele de lege pe care le iniția când nu se afla la guvernare. A 13-a pensie, respinsă definitiv!

Aflat în opoziție, un partid își permite să urle la neregulile sau derapajele puterii, inițiind pe bandă fel de fel de proiecte pentru „reparațiile” sociale. Numai că, odată revenit la putere, valul inițiativelor legislative din vremea opoziției trebuie stopat. S-a întâmplat, din nou, marți, în Camera Deputaților, unde majoritatea a îngropat două proiecte de lege pe care le-a inițiat când… nu se afla la guvernare.

CITEȘTE ȘI:

PSD și-a îngropat propriul proiect de lege. Programul Național „Creșe pentru copiii României”, stopat definitiv. „Nu aveți bani pentru Programul de Guvernare!”

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice instituia, practic, a 13-a pensie. 34 de deputați și senatori, din care șase deputați și trei senatori PSD (restul UNPR), considerau că „realitatea vieții sociale relevă marile dificultăți cu care se confruntă persoanele vârstnice cu pensii mici care fac față cu greu cheltuielilor pentru plata utilităților și ale alimentației de zi cu zi”.

„Pentru aceștia, restanțele la întreținere au devenit o povară adesea insurmontabilă. De regulă, la finele anului se acumulează datoriile la plata costurilor pentru încălzire, energie electrică, apă și canalizare, lipsindu-i de minimele mijloace pentru aprovizionarea cu alimente tradiționale la masa sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, circumstanță generatoare de măsuri disperate. (…) Una dintre posibilitățile de a atenua această stare de lucruri este acordarea celei de-a 13-a pensii, practică existentă și în alte state cu resurse mai mici decât țara noastră. Propunem acordarea celei de-a 13-a pensii, în mod diferențiat, numai persoanelor cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie”, se arăta în expunerea de motive a inițiatorului, senatorul Haralambie Vochițoiu, căruia i s-a alăturat și deputatul constănțean Mircea-Titus Dobre, în prezent ministru al Turismului.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în 14 martie 2016, răspunsul Guvernului din 26 iulie a fost, de asemenea, negativ, care s-a repetat și luni, 24 aprilie a.c., iar marți a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților cu 242 de voturi „pentru” și 14 „împotrivă”.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul de Constanța, Iulian Iancu, și-a respins propria inițiativă legislativă

Tot marți, Camera Deputaților a respins propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, inițiată de fostul deputat constănțean, Florin Gheorghe.

Deputatul din legislatura precedentă considera că „de peste zece ani șomajul în rândul tinerilor s-a adâncit” și că „angajatorii nu sunt stimulați suficient să încadreze în muncă tineri absolvenți ai instituțiilor de învățământ”.

Astfel, Florin Georghe propunea „exclusiv pentru șefii de promoție, stimulentele pentru angajatori să fie superioare celor standard”. Proiectul a fost respins de Senat pe 15 februarie 2016, iar Guvernul și-a exprimat un punct de vedere negativ, pe 26 iulie și la fel a făcut-o și luni, 24 aprilie a.c. Marți, a fost respins de Camera Deputaților în „unanimitate”, cu 259 de voturi „pentru”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.