PSD își decide prezidențiabilul. Teodorovici și Fifor, OUT; CALE LIBERĂ pentru Dăncilă! „Trebuie să facem TOTUL ca să ajungem în turul doi!”

Social-democraţii au fost convocaţi în şedinţa Biroului Politic Național, marţi, la Parlament, începând cu ora 11:00, urmată, aproximativ o oră mai târziu, de reuniunea Comitetului Executiv, pentru a decide prezidenţiabilul partidului.

Oficial au anunţat înscrierea în competiţia internă pentru prezidenţiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleşoianu şi senatorul Şerban Nicolae. De asemenea, se vehiculează și Gabriela Firea pentru o candidatură la prezidenţiale. Firea a declarat că ar fi bine ca PSD să aibă candidat comun cu ALDE şi PRO România pentru a maximize şansele de câştig pentru un mandat la Cotroceni, iar cele două partide susțin această variantă.

CITEȘTE ȘI:

Retrageri pe bandă

Între timp, săptămâna trecută, Șerban Nicolae a dat de înțeles că se va retrage din această cursă și că o va susține pe Viorica Dăncilă. Senatorul oricum nu avea susținerea vreunei organizații județene, așa că va fi printre primii care vor face un pas în spate. Totodată, președintele executiv PSD, Eugen Teodorovici, a anunțat duminică seară că își retrage candidatura internă din PSD pentru a fi desemnat prezidențiabilul partidului, fiind, astfel, primul care oficial se retrage.

„Şocul trăit de toţi din PSD… o situaţie extrem de dificilă. Noi trebuie să redăm încrederea. Sunt discuţii în partid, sunt semne de întrebare, dar sunt foarte multe organizaţii care au luat decizia de a sprijini la preşedinţie pe doamna prim ministru, pe doamna preşedinte Dăncilă”, a spus Teodorovici.

La scurt timp după anunțul lui Teodorovici, un alt doritor a făcut un pas în spate. Luni, Mihai Fifor a anunțat că se va retrage din cursă și o va susține pe Viorica Dăncilă pentru a fi desemnată candidat PSD la prezidențiale.

Dăncilă are funcția, Firea are cifrele. „Strângem rândurile, ca să nu luăm bătaie!

Astfel, au mai rămas în cărți: Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Viorica Dăncilă și Gabriela Firea. Primii doi pleacă cu șansa a doua dacă nu vor renunța la intenția de a candida, așa că lupta se va da între Dăncilă și Firea. Primarul Capitalei beneficiază de sprijinul PSD Olt, nu a fost măsurată în sondaje ca prezidențiabil, ci ca încredere și, potrivit acestora, este de departe favoritul electoratului social-democrat.

La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale”, Gabriela Firea are 26%, Călin Popescu Tăriceanu – 20%, Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleşoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguţa Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Şerban Nicolae -3%, Sorina Pintea – 2%.

CITEȘTE ȘI:

Aceste cifre arată și motivele pentru care Viorica Dăncilă strânge rândurile, fiind aduși lângă ea nu doar majoritatea organizațiilor, ci și Teodorovici și Fifor și, luni, aceasta are o întâlnire cu liderii ALDE și PRO România pentru a negocia susținerea unei candidaturi comune la prezidențiale, așa cum ne-a precizat un lider social-democrat:

„Astăzi s-a întâlnit doamna Dăncilă cu domnii Ponta și Tăriceanu. Să vedem ce-o ieși, de ALDE nu știu, dar cu Ponta nu cred. El una zice că vrea și apoi se ridică de la masă și pleacă și spune că nu e bine… Are el niște ambiții, nu știm care, dar candidatul comun sigur nu e printre ele. Fifor și Teodorovici s-au retras ca să strângem rândurile, pentru că dacă doamna Dăncilă este președinte al partidului este și normal să fie și candidatul la alegerile prezidențiale. Să fim sinceri, strângem rândurile ca să nu luăm bătaie și trebuie să facem totul ca să ajungem în turul doi. Cât despre Firea, e cam la fel ca Ponta, are ambițiile ei. E adevărat că stă bine în sondaje, dar majoritatea organizațiilor… (nu o susțin – n.r.). O să fie „meci mare” mâine între cele două, dar sper ca doamna Firea să aibă tăria să înțeleagă ce trebuie să facem”, a spus acesta, pentru TOMIS NEWS.

Într-adevăr, Victor Ponta a confirmat întâlnirea și a precizat că decizia unei candidaturi comune încă nu s-a luat.

„Evident că nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice ( asemenea decizii pot fi luate doar de către Echipa ProRomania) / așa cum am făcut și atunci când am discutat cu liderii Opoziției sau cu Președintele Iohannis am dat dovadă de dorință de dialog – dar am prezentat și susținut punctele de vedere ale ProRomania și interesele sociale și economice pe care noi le reprezentăm”, a spus Ponta.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.