PSD, în demonstrație de FORȚĂ: Ordonanța privind amânarea ratelor bancare, ATACATĂ în Senat. „Se face dreptate: DISPARE dobânda la dobândă!”

Senatorii din comisia pentru buget, finanțe și activitate bancară s-au reunit în ședință, marți, pentru o inițiativă legislativă care contracarează în mod radical Ordonanța de Urgență a Guvernului referitoare la suspendarea rambursării creditelor, publicată luni în Monitorul Oficial. În ședința comisiei, social-democrații au depus o mulțime de amendamente, admise pe bandă, la proiectul de lege pe care l-au inițiat și care este menit să completeze OUG privind amânarea ratelor la creditele bancare. Astfel, în inițiativa legislativă a PSD, prin creditori se înțelege nu doar instituțiile financiare bancare și nebancare, ci și colectorii de creanțe. De asemenea, în categoria debitorilor, pe lângă persoanele fizice și juridice, au fost încadrate și PFA, PFI, întreprinderile familiale, asociațiile și fundațiile liberale.

Cel mai important aspect, de altfel cel mai criticat în ultima perioadă, este cel referitor la dobânda la dobândă. Astfel, senatorii din comisia comisia pentru buget au stabilit că amânarea, bătută în cuie până la 31 decembrie 2020, se va face fără costuri suplimentare.

„Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”, se arată în amendamentul depus și admis. Totodată, potrivit noilor modificări, orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, se suspendă până la 31 decembrie 2020:

„Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit”.

Solicitarea de suspendare a achitării ratelor bancare se face în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau online. De asemenea, reglementările sunt aplicabile și în cazul operațiunilor de leasing.

„Astăzi am reparat o mare nedreptate. Am mărit paleta de aplicabilitate și eligibili nu vor fi doar cei pe care îi vrea domnul Cîțu (ministrul Finanțelor, Florin Cîțu – n.r.), ci toți românii care trebuie să fie ajutați în această perioadă și mă refer aici la PFA-uri, la întreprinderile familiale, la restanțierii care au fost eliminați inițial în mod discriminatoriu. Acești oameni aflați în dificultate deja nu au nevoie de ajutor? De asemenea, am eliminat acea aberație a costurilor suplimentare pe perioada amânării rambursării, pe care domnul Cîțu a susținut-o pentru bănci, în detrimentul românilor. Și pentru că noi suntem oameni serioși, spre deosebire de guvernanți, am rezolvat mai multe necesități, dintr-un foc, în aceeași zi. De fapt, în doar câteva ore. Am stabilit plafonarea prețurilor la medicamente și alimentele de strictă necesitate, scutirea de la plata chiriei – inclusiv pentru luna martie, alături de multe alte înlesniri fiscale, precum limitarea adaosului pe lanțul de distribuție și comercializare. Procentul de maxim 10% se aplică la prețul de producție/import”, a spus senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, membru al comisiei pentru buget, pentru TOMIS NEWS.

După ședința comisiei, senatorii s-au reunit în ședința de plen, în format online, pentru votul final. Astfel, s-au înregistrat 86 de voturi pentru, dintr-un total de 130 de senatori care au votat.

De partea cealaltă, Ordonanța de Urgență care reglementează condițiile în care vor putea fi amânate ratele pentru creditele românilor și ale IMM a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Marea diferență față de forma agreată inițial de Guvern este aceea că dobânda pentru creditele ipotecare nu se va capitaliza. Ratele amânate vor putea fi achitate, ulterior, reeșalonat pe o perioadă de 5 ani (60 de luni). De asemenea, prevederile se vor aplica și contractelor de leasing. Totodată, nu toate IMM își vor putea supenda ratele, ci doar cele grav afectate (care dețin certificat de situații de urgență, firmele ale căror venituri au scăzut cu cel puțin 25% în luna martie față de ianuarie și februarie și firmele care au fost închise) și se aplică doar clienților care nu înregistrează restanțe și ale căror venituri au fost afectate de criza COVID 19.

Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului. Pentru a beneficia de suspendare, debitorii trebuie să trimită o secrisoare sau un e-mail băncii, la adresa precizată în contract. Banca sau IFN-ul trebuie să răspundă în maximum 45 de zile.

PSD și-a umflat mușchii la votul final: Facilități pe bandă rulantă

PSD, căruia i s-au alăturat și alte partide la anumite proiecte adoptate marți, s-a desfășurat în forță în ședința Senatului. Astfel, a fost adoptată și propunerea legislativă pentru acordarea unor facilităţi pe teritoriul României, inițiată de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit propunerii, se acordă amânarea plății serviciilor de utilități, pentru o perioadă de trei luni.

O altă propunere legislativă adoptată a venit în completarea Legii nr. 53/2003, privind Codul Muncii și pentru reglementarea unor măsuri de protecție socială. Practic, toți parlamentarii PSD, au propus ca pentru șomerii care beneficiază deja de indemnizație perioada de acordare să se prelungească cu trei luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

O altă propunere legislativă adoptată se referă la plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate. Parlamentarii PSD au profitat de art. 15 din Decretul 195/16 martie 2020, privind instituirea stării de urgență, care arată faptul că „se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.) în limita prețului mediu din ultimele trei luni înaintea declarării stării de urgență”.

Nu în ultimul rând, o altă propunere legislativă adoptată marți în Senat este inițiată de parlamentarii PSD Șerban Nicolae, Paul Stănescu și Alfred Simonis și se referă la aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

„Propunerea se aplică contractelor de închiriere și chiriilor începând cu luna martie 2020 și până la sfârșitul lunii următoare lunii în care starea de urgență încetează. (…) Facturile emise pentru luna martie urmează a fi anulate și sumele deja achitate restituite de îndată, pentru ca efectele scutirilor să fie în mod echitabil aplicate tuturor părților contractuale”, se arată în expunerea de motive.

Toate proiectele adoptate marți în Senat pleacă la Camera Deputaților, forul decizional, unde, cel mai probabil, vor intra la votul final la sfârșitul acestei săptămâni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Isărescu (BNR): „Vârful tensiunilor generate de criza coronavirus în domeniul monetar, bancar și financiar a fost DEPĂȘIT”

Florin Cîțu, despre OUG privind amânarea ratelor la bănci: „Am EXTINS perioada de depunere a cererii”

PSD depune proiectul de lege prin care vor fi amânate ratele bancare FĂRĂ PENALITĂȚI. „Acest COȘMAR de la Ministerul Finanțelor trebuie să înceteze”

Ratele la bănci, AMÂNATE pentru 9 LUNI, la cerere! Cîțu: „Se aplică pentru TOATE tipurile de credite și pentru TOT SISTEMUL bancar”

Opoziția strânge rândurile: Grup de lucru pe coronavirus cu Ciolacu, Ponta, Grindeanu, Tudose și Tăriceanu. Senatorul Mihu: „Guvernul trebuie împins de la spate”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *