PSD în acord cu… PNL. Alegerile locale, la sfârșitul lunii septembrie

Premierul Ludovic Orban consideră că o perioadă potrivită pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Potrivit lui Orban, atât data de 27 septembrie, cât şi 4 octombrie sunt bune pentru desfășurarea scrutinului.

Amintim că, joi, președintele PMP, Eugen Tomac, s-a întâlnit cu Orban, discuția având loc în contextul deciziei CCR privind organizarea alegerilor. Concluzia la care s-a ajuns între cei doi lideri este ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, iar cele parlamentare pe 6 decembrie. În contextul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit miercuri că prelungirea mandatelor aleșilor locali se poate face doar prin lege, iar Parlamentul va trebui să vină extrem de rapid cu o nouă lege prin care să prelungească aceste mandate, Tomac a punctat că „este nevoie de o lege care să clarifice organizarea viitoarelor alegeri”.

De aceeași părere este și Orban, care a arătat vineri că „este clar că e nevoie de o lege pentru prelungirea mandatelor”.

„Problema este legată de data alegerilor. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor”, a precizat premierul Orban.

Tot vineri, social-democrații au punctat faptul că ar fi de acord cu datele avansate de premier. Președintele PSD Arad, Mihai Fifor, a indicat că și social-democrații vor să se desfășoare alegeri locale la sfârșitul lunii septembrie.

„Și în partid la noi se discută de sfârșitul lunii septembrie, este cea mai bună perioada pentru organizarea alegerilor locale, poate chiar ultima duminică din septembrie”, a spus Mihai Fifor.

Cu alte cuvinte, este o chestiune de zile până când se va ajunge la un acord politic legat de data alegerilor. Singurii care se opun variantei de organizare a alegerilor locale la sfârșitul lunii septembrie sunt cei de la PRO România, care consideră că, odată cu campania pentru parlamentare, România va fi practic în… cinci luni de campanie electorală. Detalii, mai jos:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.