PSD, după consultările de la Cotroceni: Rafila premier și guvern de uniune națională. Ciolacu NU vrea suspendarea lui Iohannis

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, după consultările cu Klaus Iohannis, că a propus și un guvern de uniune națională, excluzând negocieri doar cu PNL.

Singurele negocieri în spiritul Constituției sunt cele de la Cotroceni. Am făcut propunerea unui guvern de uniune națională cu toate partidele din Parlament, inclusiv PNL. Noi am exclus orice posibilitate a unui guvern cu PNL, cu excepția unui guvern de uniune națională. Într-un guvern de uniune națională, PSD ar face propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila. Am avut mai multe discuții cu lideri de partid, nu am avut punctuale”, a spus Marcel Ciolacu, după vizita la Cotroceni, punctând că nimeni nu are majoritate acum. Totodată, Ciolacu a spus că „prima regulă a unui guvern de uniune națională e ca partidul care a câștigat alegerile să facă propunerea de premier”, respingând ideea ca Nicolae Ciucă să fie viitorul premier.

Ciolacu a dezvăluit ce a discutat cu președintele României la Cotroceni, pe tema negocierilor pentru viitorul premier al României.

Președintele României ne-a felicitat că am câștigat aceste alegeri și a spus că persoana domnului Rafila este o persoană onorabilă pentru funcția de premier. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție de la Vila Lac nu au ce căuta într-o demorcație reală și am insistat că așteptăm finalizarea lor pentru a aunge la o concluzie. A spus că România trece printr-o criză sanitară și nu ne permitem altă criză în Parlament, credem un guvern de uniune națională este singura soluție pentru România„, a declarat Ciolacu.

Președintele PSD se opune demarării procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis de către noul Parlament, variantă susţinută de liderul AUR, George Simion.

Ţinând cont de contextul actual, nu cred că o criză politică de asemenea dimensiuni ar trebui să fie lansată în România. Noi suntem în criză sanitară, o economică şi, în urma demisiei filosofului Orban, suntem şi într-o criză poltică. Nu avem un guvern cu drepturi depline, iar după data de 20 nu avem nici parlament. Acestea sunt priorităţile„, a mai declarat Marcel Ciolacu.

În timpul consultărilor, Klaus Iohannis, după ce a terminat de vorbit a cerut întreruperea transmisiei, exact în momentul în care începuse Marcel Ciolacu să vorbească.

Social-democrații au pregătite și câteva nume pentru ministere-cheie, în cazul în care Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier în persoana lui Alexandru Rafila.

Ministerul Finanțelor Publice: Cristian Socol
Ministerul Educației și Cercetării: Leonard Azamfirei
Ministerul Sănătății: Adrian Streinu-Cercel

Ministerul Economiei: Mihai Tudose
Ministerul Justiție: Maya Teodoroiu

Ministrul de Interne – Sorin Grindeanu

Ministrul Dezvoltării Regionale – Vasile Dîncu

Ministrul Muncii – Marius Budăi

Ministrul Transporturilor – Dragoş Benea

Potrivit calculelor din Parlament, social-democrații au șanse minime să își impună un guvern. Potrivit mandatelor repartizate după alegerile parlamentare, PSD are 157 de parlamentari, iar AUR are 47. În total, cele două partide ar strânge în Parlament 204 voturi, cu 30 de voturi mai puțin decât necesarul pentru învestirea unui guvern. Cele 30 de voturi ar putea veni de la UDMR, însă maghiarii sunt în negocieri cu PNL și cu USR PLUS pentru constituirea unei majorități de centru-dreapta și este aproape imposibil să ajungă la o înțelegere cu social-democrații. De altfel, președintele Klaus Iohannis a afirmat în repetate rânduri, la ieșirile sale publice, că nu va numi un premier PSD. Șeful statului a reconfirmat, imediat după rezultatul alegerilor parlamentare, intenția sa de a da mandat pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte PSD.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *