PSD depune proiectul de lege prin care vor fi amânate ratele bancare FĂRĂ PENALITĂȚI. „Acest COȘMAR de la Ministerul Finanțelor trebuie să înceteze”

Amânarea, la cerere, a achitării ratelor la instituțiile bancare și nebancare până la finalul anului a produs dezamăgire în societate. În ședința de joi, 26 martie, Guvernul a înșelat toate așteptările.

Pe scurt, de noile prevederi pot beneficia doar românii care nu au restanțe la plata ratelor, aspect pe care Executivul l-a omis în declarațiile publice, până la apariția Ordonanței de Urgență. De asemenea, condiția principală pentru ca cei cu credite să poată beneficia de noile prevederi este aceea de a demonstra că veniturile le-au fost afectate de criza provocată de pandemie, deși în ultimele zile s-a insistat asupra faptului că acest aspect nu trebuia dovedit.

Ultimul și cel mai problematic aspect se referă la dobândă la dobândă. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat faptul că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate. În forma adoptată de Guvern, aceste dobânzi se cumulează la restul sumei. Astfel, dobânda acumulată în perioada de suspendare se va adăuga la creditul principal și va fi plătită în cadrul ratelor de după rescadențare. Plata ratelor suspendate se face eșalonat pe toată perioada creditului. Mai mult, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat faptul că amânarea este posibilă pentru 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Totodată, normele de aplicare trebuie aplicate în 15 zile de la aprobarea Ordonanței, adică pe 10 aprilie, iar cererile de amânare trebuie depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgență, adică 15 aprilie. Cu alte cuvinte, românii au la dispoziție doar trei zile pentru a depune aceste cereri, întrucât două dintre ele sunt nelucrătoare.

Bâlbâielile de la Finanțe i-au iritat pe social-democrați, care, luni, vor depune un proiect de lege în Parlament prin intermediul căruia ratele la bănci și dobânzile vor fi putea fi amânate până în luna septembrie și, cel mai important aspect, fără să se plătească dobânzi la dobânzi.

Cel mai probabil, proiectul va fi depus inițial la Senat, unde social-democrații au majoritate și pot urgenta traseul parlamentar al inițiativei. La Senat, social-democratul constănțean Ștefan Mihu este membru al comisiei economice și vicepreședinte al comisiei pentru buget, finanțe și activitate bancară și, evident, abia așteaptă depunerea proiectului.

„Lucurile sunt foarte clare: Cîțu minte și când respiră! A spus că dobânda nu se adaugă la creditul principal. Se adaugă. A spus că beneficiază toți românii, apoi doar cei fără restanțe. Ca și cum cei care au avut restanțe până acum au trăit foarte bine și de acum încolo vor trăi și mai bine! Exact oamenii care aveau nevoie de această măsură, nu vor beneficia de ea! A mai spus și că nu trebuia să demonstrezi că ai fost afectat de pandemie, dar acum ai nevoie să demonstrezi. Fiecare om din țara asta, la această oră, este afectat direct sau indirect. Domnul Cîțu știe asta, dar îi place să pună oamenii pe drumuri după hârtii. Poate le cere și dosar cu șină… Cel mai grav, însă, mi se pare termenul de depunere a cererilor. Ne-a oferit o explicație tehnică, mascând astfel o altă gravitate: românii au doar 3 zile la dispoziție să solicite amânarea ratelor. Noi dorim să oprim acest jaf din buzunarul românilor, instrumentat de ministrul Cîțu. Șomajul tehnic este mai mic decât salariul de bază, prețurile au crescut la toate produsele, iar domnul Cîțu asigură băncile că îi vor putea jecmăni pe români. Acest coșmar de la Ministerul Finanțelor trebuie să înceteze!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Din perspectiva deputaților, social-democratul constănțean George Vișan – membru al comisiei pentru buget, finanțe și bănci și secretar al comisiei pentru politică economică, apreciază că proiectul PSD vine să corecteze erorile din OUG. Această inițiativă în Parlament vine și pe fondul unei lupte… mai vechi cu sistemul bancar din România. Greu de adus la dialog și imposibil de transformat într-un partener, sistemul bancar din România este mai dificil decât cel din alte state europene. În acest sens, deputatul Vișan punctează faptul că este o luptă grea, dar nu depunem armele.

Suntem obișnuiți cu declarațiile contradictorii ale ministrului Cîțu. Noi, PSD, va trebui să corectăm acele prevederi care lasă descoperite categorii largi de cetățeni care nu beneficiază de reglementările OUG. Sunt puse la dispoziție doar 3 zile în care doritorii pot să depună o cerere, dar și 30 de zile în care banca trebuie să răspundă, un aspect pe care domnul Cîțu nu l-a prezentat! Rata cuprinde creditul principal, dobânda și comisionul pe lună, da? Cîțu ne spune senin și convingător că dobânda care trebuia platită în perioada de suspendare a ratelor se va adăuga la creditul principal și va fi plătită în cadrul ratelor de după rescadențare. De aici această „dobândă la dobândă”. Domnul Cîțu se pare că nu renunță la apucăturile sale de…fost bancher. Este oricum o contradicție în textul Ordonanței, o dată spune că se supendă plățile, după care revine și ne precizează că dobânda se capitalizează! Băncile trebuie să găsească o soluție și pentru cei care au fost afectați mai timpuriu de criza economică provocată de coronavirus în China! Ne tot oferă (sistemul bancar – n.r.) explicația că piața românească are un grad de risc ridicat și tot felul de astfel de vrăjeli, de ani de zile, doar ca să își justifice costurile ridicate la împrumuturi. De altfel au și un lobby foarte puternic la Bruxelles. Este o luptă grea, dar nu depunem armele și ne vom bate pentru condiții similare și pentru cetățenii români!”, a spus deputatul Vișan, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Ratele la bănci, AMÂNATE pentru 9 LUNI, la cerere! Cîțu: „Se aplică pentru TOATE tipurile de credite și pentru TOT SISTEMUL bancar”

Opoziția strânge rândurile: Grup de lucru pe coronavirus cu Ciolacu, Ponta, Grindeanu, Tudose și Tăriceanu. Senatorul Mihu: „Guvernul trebuie împins de la spate”

PSD inițiază un proiect de lege pentru AMÂNAREA RATELOR la bănci. Senatorul Mihu: „Va fi o criză economică generalizată!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.