Spread the love

Președintele Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”.

Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Carol I”, inițiat de parlamentarii constănțeni ai PSD, a fost adoptat, pe 27 mai, definitiv în Camera Deputaților. Unitatea spitalicească este menită să deservească „pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării” și va fi construită pe raza municipiului Constanța.

Proiectul de lege a stat ani de zile în sertarele Senatului, a fost adoptat pe 23 aprilie și din 29 aprilie a ajuns la Camera Deputaților. Marți, 26 mai, a fost emis și raportul favorabil al comisiei pentru buget, iar a doua zi a fost adoptat în plenul Camerei cu 306 voturi pentru și două abțineri.

Șeful statului nu a fost de acord cu construcția acestui spital și a contestat la CCR. Evident, social-democrații constănțeni sunt revoltați pe gestul lui Iohannis, iar parlamentarii PSD au organizat, vineri, o conferință de presă în cadrul căreia au explicat ce demersuri au întreprins în ultimii ani pentru construcția unui spital regional la Constanța, iar acum, pe ultima sută de metri, după votul favorabil din Parlament, tocmai șeful statului a pus piedică pentru construcția unității spitalicești. La conferința de vineri au participat deputații Radu Babuș și George Vișan și senatorii Liviu Tit Brăiloiu, Nicolae Moga și Ștefan Mihu.

Radu Babuș a întrebat retoric dacă proiectul de lege privind spitalul regional Cluj, care a trecut de Senat și urmează să fie votat în Camera Deputaților, va fi atacat la CCR, după același model de la Constanța.

„O zi în care nu credeam că o să apuc să o văd, evenimentele care s-au petrecut în ultimele ore, prin atacarea de către președintele României la CCR a unui proiect de lege asumat în campania electorală de către parlamentarii constănțeni și nu numai, cu sprijinul Primăriei Constanța, Consiliului Județean Constanța, organizația PSD și-a asumat public acest obiectiv, de a realizat construirea unui spital militar regional pe raza municipiului Constanța. Legea a trecut de votul Parlamentului, cu un număr covârșitor de voturi, mai puțin doi colegi care s-au abținut. Nici un vot împotrivă! (…) Acest proiect este unul de interes național, dar și strategic, gândit pentru a deservi efectivele militare dar și ale celor aliate. În ultimul timp, în comisiile de Apărare, am aprobat o investiție de 2,2 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii din regiunea Mării Negre a bazei Kogălniceanu. Această realizare a spitalului regional este o componentă complementară dar și obligatorie! Spitalul militar este gândit și ca suport pentru asistența medicală civilă. (…) În continuare, actuala putere atacă la CCR proiecte de lege care sunt în interesul românilor. În ultima săptămână au fost atacate la CCR mai multe legi, precum legea care acordă ajutor agricultorilor, dar legile pentru casele de pariuri și de noroc au trecut. Sunt foarte curios dacă spitalul de la Cluj, care a fost adoptat la Senat și va veni la Cameră, dacă și acea lege va fi atacată la CCR. Mă îndoiesc…”, a spus Radu Babuș.

Președintele comisiei de Apărare din Senat, senatorul Liviu Tit Brăiloiu, a arătat că speră ca CCR în înțelepciunea ei să dea câștig de cauză Parlamentului și să respingă sesizarea șefului statului, mai ales că tocmai ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a susținut proiectul în comisia de Apărare din Senat.

„Spitalul din Constanța nu era nici pentru PSD, nici pentru PNL, era pentru constănțeni și pentru toți românii care vin ca turiști pe litoral. Capacitățile noastre sanitare sunt insuficiente, mai ales când vorbim de cazurile de urgență în sezonul estival, când avem mii de intervenții și apeluri zilnic, iar noi nu avem capacitate pentru aceste probleme. Am avut promisiuni. Acel spital nu s-a putut realiza din diverse motive și am ajuns la ideea că putem face acest spital militar. A trecut prin proces legislativ anevoios. Sunt deja trei ani și jumătate… Am obținut această victorie pentru constănțeni. Constat astăzi cu stupoare că președintele României nu este de acord cu voința românilor de a avea dreptul la îngrijire medicală decentă… Eu am speranța și credința că CCR, totuși, ne va da câștig de cauză. (…) Ne spune (Iohannis – n.r.) că facem un spital fără să știm numărul cazurilor. Oameni buni, știe cineva câtă lume se va îmbolnăvi mâine? Nu vorbim doar de covid aici! Îmbucurător ar fi să îl construim și să nu se ducă nimeni acolo… Este un atentat la dreptul oamenilor de a avea medicina asigurată, un fapt fără precedent. (…) În comisie am avut ca invitat MApN, în persoana ministrului Nicolae Ciucă și care a înțeles necesitatea acestui spital și a fost de acord și a susținut proiectul legislativ. (…) Lăsând la o parte politica, trebuie să înțelegem că avem nevoie de acest spital”, a spus Brăiloiu.

Dobrogenii sunt discriminați: Plătim taxe de pod ca să intrăm și să ieșim din Țara Mamă

Vicepreședintele comisiei de buget-finanțe din Senat, Ștefan Mihu, a arătat că și finanțarea pentru acest proiect a fost asigurată.

„Nu este numai pentru Constanța, este pentru zonă: Constanța, Tulcea și alte județe vecine nouă. De asemenea, turismul este cel care va fi deservit. Turiștii pot fi îngrijiți, pentru a nu fi afectați constănțenii. În comisia de buget, PSD, UDMR, am fost de acord cu construirea acestui spital, găsind și finanțarea. Avizele de la comisie există, adică înseamnă că există posibilitatea de a fi finanțat”, a spus Ștefan Mihu.

Deputatul George Vișan a arătat că gestul șefului statului este unul pur politic, acesta pregătindu-se de campania pentru alegerile locale, subliniind faptul că dobrogenii sunt discriminați prin faptul că plătim taxe de pod pentru accesul în alte zone ale țării, aspect care nu îl deranjează pe Iohannis.

„Președintele începe să joace politic, pregătește campania pentru alegerile locale, folosește dubla măsură când vine vorba de Constanța și când vine de un obiectiv ce ține de interesul regional al Dobrogei. Prin contestarea la CCR, sunt discriminați unii cetățeni. (…) Cetățenii din Dobrogea sunt discriminați față de ceilalți cetățeni din România și când vine vorba să mergem în Țara Mamă: plătim taxă de pod și să ne întoarcem acasă. În cazul ăsta, președintele nu s-a aplecat să vadă că suntem discriminați! Se pare că doar când e interesul politic atunci ne pune în dezavantaj. Eu cred că cetățenii au suficientă capacitate de a discerne, ce dorim noi să facem și ce face președintele”, a spus George Vișan.

Senatorul Nicolae Moga a punctat faptul că, în contextul geopolitic în care se află România și, în special, Dobrogea, construirea unui astfel de spital este o necesitate, mai ales că proiectul propus, de aproximativ 1.000 de paturi înseamnă jumătate dintr-o rachetă Patriot.

„Spitalul Județean, în timpul sezonului estival, are până la 600 de intervenții pe zi pentru UPU, singura a județului Constanța. Când vin turiștii pe litoral, constănțenii sunt lipsiți de asistență medicală, pentru că cu același număr de doctori, ambulanțe, ei trebuie să suplimenteze încă un milion de turiști. Sistemul sanitar constănțean este sufocat, nu mai vorbim de comparația cu alte județe. (…) S-au accesat 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale, la Iași, Cluj și Craiova. Aceste spitale au fost vizate politic. Județul Constanța are numai 11 unități sanitare publice. Pe când Cluj are 19, Iași – 17 și Craiova – 17, în contextul în care noi suntem sufocați în timpul sezonului estival… Guvernele noastre au vrut să facă aceste spitale, nu s-a reușit din diverse motive. Spitalul militar: s-au expropiat 2.400 ha la Mihail Kogălniceanu. Se vrea mărirea bazei și vor fi cazați zeci de mii de militari. În contextul geopolitic în care ne aflăm, necesitatea unui spital militar regional nu mai încape în discuție. De ce regional? Pentru că poate să deservească și civili. Noi avem un spital militar la Constanța, care are 150 de paturi și… 179 de ani! Toate lucrurile astea nu le-am inventat noi, le-am discutat și cu actuala putere. Ne-am dus la MApN și au fost de acord cu construirea acestui spital militar regional. Am discutat cu ministrul Ciucă sursele de finanțare, care sunt așa: ce rămâne din 2% – un spital cu 1.000 de paturi costă în jur de 250 milioane de euro, adică jumătate dintr-o rachetă Patriot, nici atât! Apoi, din alte surse atrase: de la buget sau din fonduri europene. (…) Președintele meu să atace la CCR un proiect de genul ăsta, pe mine mă face să fiu extraordinar de mâhnit”, a spus Moga.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *