PSD are gânduri de MOȚIUNE DE CENZURĂ. „Mica” problemă: Matematica parlamentară este clară – SLABE șanse

PSD nu exclude varianta unei moțiuni de cenzură până în luna august, dar mai întâi încearcă să creioneze o majoritate, declară președintele formațiunii Marcel Ciolacu.

Încercăm să creionăm o majoritate. Categoric, e un instrument pe care o să-l folosim. Moțiunea de cenzură poate fi folosită o singură dată într-o sesiune parlamentară. Această sesiune parlamentară se încheie la 1 august. Până atunci, avem tot timpul de a încerca să ne creăm o majoritate, pentru a răsturna actuala guvernare. (…) Categoric că vom depune. Momentul politic vom vedea când este cel propice. Nu depunem moțiuni de cenzură de dragul de a depune moțiuni de cenzură sau de a bifa politic un anumit instrument”, a spus Ciolacu.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, unul dintre liderii importanți ai partidului, a declarat că social-democrații analizează posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, după dezbaterea legii bugetului de stat în Parlament.

„Vin cu legea bugetului şi bineînţeles că ne gândim la o moţiune de cenzură, când avem şi artimetica în sensul ăsta. Că nu depunem o moţiune de dragul moţiunii. Eu cred că poporul va ieşi în stradă şi ei vor pleca. Ne aflăm în situaţia din 1996 – 2000. Acest guvern nu va rezista un an de zile, nu are cum să reziste un an de zile la măsurile pe care le iau. Eu aş numi guvernul Cîţu şi guvernul Orban «guvernul minciunii». Au spus în campanie că vor mări pensiile, iese acum Ludovic Orban şi spune că nu poate să mărească pensiile. Mai mult, spune că nici voucherele de vacanţă, nici gratuitatea pentru studenţi. Vorbim de 5 milioane de pensionari, de 600 de mii de studenţi, de 1-2 milioane care lucrează în sistemul bugetar. Şapte milioane. Au minţit pentru vot toată România”,  a spus Paul Stănescu.

O moțiune de cenzură depusă de social-democrați, potrivit ultimei configurații a Parlamentului, va fi din start sortită eșecului. Partidul Social Democrat are 157 de parlamentari (110 deputaţi şi 47 de senatori), în timp ce coaliţia PNL+USRPLUS+UDMR înregistrează 243 de aleşi (168 deputaţi şi 75 de senatori), astfel:

134 PNL (93 deputaţi + 41 senatori);

80 USPLUS (55 deputaţi + 25 senatori);

29 UDMR (20 deputați + 9 senatori)

La o primă vedere, PSD nu are nicio şansă, fiind cu 86 voturi în spatele coaliţiei, însă ei s-ar putea baza pe voturile AUR – 32 la Camera Deputaților și 14 la Senat. În acest caz, ar rezulta un plus de 46 de voturi, care s-ar adăuga celor 157  pe care deja le are PSD, ajungând la un total de 203 de voturi. La aceste voturi se mai pot adăuga încă 5-6 voturi de la minorități, însă chiar și așa tentativa PSD de a da jos Guvernul Cîțu ar fi un eșec. Asta dacă nu asistăm la dezertări din PNL, USRPLUS sau UDMR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.