PSD are chef de glume cu USR: Referendumul #FărăPenali pe… 23 AUGUST! Negoi: „Își bat joc de un milion de semnături!”

Conducerea centrală interimară a PSD a decis miercuri că partidul va susține în Parlament inițiativa de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”. Astfel, PSD-iștii au propus ca referendumul să aibă loc pe… 23 august!

Evident, USR-iștii sunt dezamăgiți de această bășcălie, întrucât aceștia au propus ca referendumul să aibă loc pe 27 septembrie, odată cu alegerile locale.

Am spus că dacă nu există nici o șmecherie din partea celor de la PSD, referendumul s-ar fi desfășurat corect, normal, odată cu alegerile locale, ceea ce am și propus și am insistat pe treaba asta, din punct de vedere al costurilor, al mobilizării electoratului. Bineînțeles, dincolo de faptul că 23 august are conotații istorice controversate, pe de altă parte este în mijlocul perioadei de concedii… semn că e foarte clar că nu își doresc (PSD – n.r.) de fapt acest referendum. Bineînțeles că ne opunem, pentru că nu poți să îți bați joc de peste un milion de semnături…”, a spus președintele USR Constanța, Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

În aprilie 2019, Curtea Constituțională a decis că articolul susţinut de un milion de români prin semnăturile lor este conform legii fundamentale. Astfel, Parlamentul a fost nevoit să dezbată şi să voteze inițiativa în formă de lege. Prin „Fără penali în funcții publice”, USR propune ca legea fundamentală, Constituția, să le interzică în mod explicit celor condamnaţi definitiv să fie aleşi în primării, consilii judeţene, în Parlament sau la prezidenţiale, dacă pedeapsa primită în instanţă a fost dată în urma unei fapte comise cu intenţie. În prezent, este interzisă ocuparea posturilor de ministru și prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală și, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp. Acum, potrivit legislației curente, o persoană care și-a ispășit pedeapsa penală și s-a reabilitat, poate candida, în acord cu dreptul prevăzut de Constituție care garantază dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Iniţiativa trebuie întâi votată în Parlament, de două treimi dintre senatori şi deputaţi. Ulterior, în 30 de zile de la o decizie a Parlamentului, românii ar trebui chemaţi la referendum, iar rezultatul este obligatoriu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.