PSD a stabilit: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe 31 august

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că Parlamentul se va reuni luni pentru a vota moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban. Conducerea Legislativului, Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, se vor întruni joi pentru a decide în privința votului.

Până acum social-democraţii au reuşit să strângă 205 semnături la moţiunea de cenzură, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi. Ciolacu negociază pentru susținerea moțiunii cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

Premierul Ludovic Orban spune că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală.

„Cred că Guvernul până la urmă va fi hotărât de români în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare”, consideră Orban.

Președintele PRO România, Victor Ponta, a declarat marți că votul la moțiunea de cenzură ar trebui să aibă loc tot în sesiunea extraordinară care se termină pe 31 august.

„Păi ce să fac? Nu știu, și eu trag de cei de la PSD, vorbesc în fiecare zi cu dl Ciolacu, ‘Hai, domn’e, hai cu moțiunea, hai cu moțiunea’. (Îmi spune că votul) ‘Urmează’. Dacă mă întrebați, și în urma discuțiilor, eu cred că dacă a fost depusă în sesiune extraordinară, trebuie votată în sesiune extraordinară. Nu poți să o depui în sesiune extraordinară să te duci cu ea în septembrie, pentru că este o altă moțiune”, a declarat Victor Ponta.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că Uniunea are 1.000 de motive ca să dea jos Guvernul Ludovic Orban, dar că parlamentarii UDMR vor decide în ziua votului cum vor proceda la moțiunea de cenzură. Potrivit liderului UDMR, există trei scenarii care ar putea fi luate în calcul dacă Parlamentul demite Guvernul.

„Dacă pică Guvernul Orban sunt trei variante: rămâne Guvernul Orban interimar până în 6 decembrie sau 29 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare, nu va fi o criză sanitară mai mare, criza economică nu se va adânci din această cauză, tot cu aproape 5% ne vom împrumuta, dacă vom reuşi să ne împrumutăm de pe pieţele externe şi de pe piaţa interbancară. Deci, nu ar fi nicio tragedie. A doua variantă este ca, după 27 septembrie, că până în 27 septembrie eu înţeleg că nu se poate, se va construi o coaliţie care va spune foarte clar că ne asumăm guvernarea în aceste condiţii de perioadă scurtă, până la alegeri şi vrem să mergem mai departe împreună după alegerile parlamentare fiindcă avem un proiect pentru România. Iar a treia variantă e să încerce Iohannis cu Orban sau cu altcineva din PNL, dar nu va trece. Eventual cu un premier ‘tehnocrat’, iarăşi nu va trece, fiindcă cei care dau jos Guvernul (…) nu au cum să voteze peste două săptămâni un alt Guvern PNL înainte de alegerile generale. Se poate vota un guvern doar dacă există o coaliţie şi o majoritate în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *