PSD a înființat o instituție mamut – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Ce va însemna: moartea sau salvarea economiei? Opoziția atacă la CCR! Deputat PNL: „Cei de la putere înstrăinează pe nesimțite tot ceea ce mai rămas din averea națională”

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) pare o denumire a unei instituții mamut, care ne amintește de vremea răposatului. În realitate, spun social-democrații, cei care au venit cu ideea acestei instituții, FSDI a fost înființat pentru „binili economiei“. Potrivit memorandumului, promovat de Ministerul Economiei, „FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung“.

„Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capital prin creșterea lichidității pe Bursa de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze modalitățile și forma optimă de înființare a FSDI și din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor implicate precum și ai altor entități relevante în dezvoltarea acestui instrument de investiții“, se arată în memorandumul Guvernului.

Fostul ministru al Economiei Alexandru Petrescu spunea că înființarea acestui Fond face parte din materializarea Programului de Guvernare 2017-2020 și reprezintă o abordare managerială a Guvernului orientată spre creșterea performanței și utilizarea eficientă a activelor deținute de companiile statului, fiind centralizator de  expertiză, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar și de finanțare a proiectelor de țară, aducând un efect de multiplicare în economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice și private.

„Finanțarea FSDI se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile aflate în portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege“, se arată în expunerea de motive din proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – S.A. și pentru modificarea unor acte normative, depus în Parlament.

De asemenea, social-democrații estimează că 10 miliarde de euro vor intra în economia României în următorii patru ani prin FSDI.

„Fondul va duce, printre altele, la apariția a numeroase fabrici în agricultură și industrie, dar și la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren, susțin oficialii PSD. Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii patru ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 miliarde de euro. Alte 3 miliarde de euro vor viza construcția de autostrăzi și căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020“, se mai arată în demersul social-democraților.

Scandal în Parlament, la votul final!

Cu toate acestea, proiectul celor de la PSD a stârnit discuții aprinse în Parlament , acolo unde s-a dat, miercuri, 6 iunie, votul final asupra acestui proiect, care a trecut cu 174 voturi „pentru”, 98 „împotrivă” și 3 abțineri). Referitor la acest proiect, liberalul Pavel Popescu a tunat și fulgerat de la tribuna Parlamentului.

„Niciodată în istoria înființării unui fond suveran nu s-a întâmplat ca acel fond să fie înființat pe un deficit bugetar! Este un principiu de bază, care nu a fost încălcat niciodată. Mai mult, urmează partea gravă: acest fond suveran de stat este unul dintre cele mai mari jafuri din ultimii 25 de ani, pe care îl legitimați! 33 de companii de stat, printre care bijuteriile acestui stat, sunt confiscate de coaliția dumneavoastră, definitiv, din acest stat, dezgolind acest stat! V-ați învățat să jucați un Monopoly grosolan cu aceste companii de stat! Românii trebuie să știe că prin această lege atacați companiile care mai produc medicamente, aeroporturile, gazele, resursele naturale. Dacă mai vorbiți de plângeri penale, sunteți pasibili într-adevăr, astăzi, de o plângere penală pentru subminarea economiei naționale! (…) Nu veți mai avea nici un argument și doamnei Viorică Dăncilă îi va fi frică și va pleca acasă. Este o rușine istorică, confiscați economia țării! Fiecare român trebuie să știe că pe 6 iunie 2018 PSD și ALDE au votat pentru subminarea economiei României, confiscând peste 11 miliarde lei, bani care încă mai existau în acest stat! Să vă fie rușine!“, a declarat liberalul.

Critici au venit și de la Cosette Chichirău, deputat USR.

„Acest fond nu are nici un scop economic, ci doar unul politic. Nu mai aveți spațiu bugetar, vreți un instrument ca să vă îndatorați, fără ca aceasta să intre în datoria publică. Puțină contabilitate la negru, cum au făcut și grecii. La greci s-a terminat prost, cum se va termina și în România. De ce aveți deficit bugetar pe creștere economică? Pentru că ați implementat o relaxare fiscală complet ineficientă“, a spus Cosette Chichirău.

Poate cel mai dur mesaj a venit de la fostul premier și președinte al PSD Victor Ponta. Aflat într-o dispută directă cu Liviu Dragnea, Ponta a scris public și a declarat în plen că prin înființarea Fondului Suveran „o idee impusă lui Liviu Dragnea de către un grup de afaceri din Israel- Rusia“ înseamnă: tot ceea ce mai deține Statul Român în companiile publice va trece în mod netransparent în mâini private din afară țării!

„Tot ceea ce au construit părinții noștri în anii 60-70-80 (și noi am modernizat și am făcut profitabil în perioadă 2012 – 2015) va trece în administrarea și apoi proprietatea unor străini care au interese divergente de ale României-în schimbul unor bani negri dați în Israel lui Dragnea și oamenilor lui și al unei protecții politice pentru aceștia! Acțiunile Statului Român la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanța, Salrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrică, Oil Terminal, Antibiotice Iași etc – în valoare de peste 10 MILIARDE de euro sunt scoase de la Guvernul României și trecute într-un Fond administrat total netransparent și necontrolat timp de 6 ani de către oamenii puși de Dragnea (prima propunere de Președinte al Fondului a fost Darius Vâlcov) / acest Fond NU mai trebuie să respecte legile în vigoare privind administrarea societăților cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curții de Conturi, poate vinde acțiuni și active fără să respecte Legea Privatizării și nu va face listări la bursă care presupun transparența / practic toate companiile Statului Român vor fi administrate privat de către niște oameni ai lui Dragnea – până când vor fi vândute bucată cu bucată către „băieții deștepți” din Israel și Rusia cu care a vorbit Dragnea! Este datoria mea de înalt funcționar al Statului, fost Prim Ministru, deputat de a va atrage atenția asupra acestui fapt de o gravitate fără precedent!“, a scris Victor Ponta.

În plenul Parlamentului, fostul social democrat a spus că el și fostul premier Mihai Tudose nu semnează așa ceva, pentru că „nu vrea să se ducă la pușcărie“. În spriijul celor doi, PNL, USR, PMP și deputaţii neafiliați au anunțat în plen că vor ataca la Curtea Constituțională proiectul.

Deputat patriot liberal: „Ținem cont că vorbim de acțiuni care aparțin cetățeanului român, în fond resursa naturală a acestei țări” Portul Constanța, în pericol?

Posibil cea mai bună radiografie a acestui proiect al PSD a făcut-o deputatul PNL Daniel Gheorghe. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că PSD joacă o carte foarte riscantă, din care este foarte posibil ca România să se trezească fără societățile care sunt motorul economiei.

„Să decuplezi de la Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei și toate celelalte ministere care dețin active în economia națională și să cumulezi într-un coș, gestionat în mod privat, unde unic acționar este statul român, care este autonom de Guvern, dat fiind faptul că acolo avem un consiliu de supraveghere și un directorat, este un pariu foarte riscant acest transfer de acțiuni dinspre companiile deținute în participațiune deținute de statul român către acest Fond Suveran. Mă tem, din păcate, că este mai curând o pregătire de privatizare, iar acest Fond, care, atenție, va face investiții, va derula operațiuni financiare pe piețele interne și internaționale, va face plasamente, împrumuturi, riscă, la un moment dat, să devină o vulnerabilitate, pentru economia românească. În primul rând, ca să faci un fond suveran tu trebuie să ai foarte mari resurse de capital. Asta am spus și în Parlament. Nu suntem, din păcate, Norvegia, și nici Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe sau mai știu eu ce țară din aceasta rentieră. La un moment dat, vom avea nevoie de o injecție de capital, indiferent cum va fi. Și sunt multe ipoteze: vine o criză economică, vine un atac speculativ, avem de-a face cu o gestiune proastă a celor care vor administra acest fond și care vor avea multă autonomie, foarte multă. Ținem cont că vorbim de acțiuni care aparțin cetățeanului român, în fond sunt resursa naturală a acestei țări“, a spus Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, parlamentarul merge mai departe și spune că pericolul cu acest fond este și mai mare…

„Pe undeva, acest fond poate să pregătească pentru privatizare tot ceea ce mai avem bun în economie și gândiți-vă că avem aici Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, Aeroportul Internațional Otopeni, Portul Constanța, CFR, porturile de la Dunăre, domeniul mineritului, apele minerale ale României și sunt niște jocuri foarte riscante. De regulă, în economiei nu e bine să pui niciodată ouăle în același coș. Economia românească va deveni dependentă de acest fond. Pur și simplu, acest fond va deveni al doilea guvern al României, adevăratul Guvern. Ministerele alea vor fi golite de sens, iar fondul, mă tem, și cred pentru că derulând investiții, făcând plasamente, vânzând acțiuni, recurgând la împrumuturi, automat va avea nevoie de injecție de capital, iar aceste injecții de capital vor necesita o serie de investitori străini, pe lângă faptul că mai apelăm la cei români. Putem să ne trezim cu un fond mare, internațional, cu portofoliu de multe miliarde de dolari, care să-l preia. Și, pur și simplu, să ne trezim că peste 4 – 5 ani noi credem că industria energetică, să zicem, aparține României, dar nu, ele vor aparține unui fond care la rândul său va aparține unei alte structuri mamă, transnaționale în spatele cărora se vor găsi niște persoane al cărui chip nu-l vom cunoaște niciodată. E doar un scenariu ce spun eu, dar sincer vă spun că mă tem. Eu țin foarte mult la proprietatea românească asupra resurselor strategice. E o crimă, pur și simplu. Sunt lucruri asupra cărora avem mari dubii…Mă tem că cei de la putere, PSD și ALDE vor să fie naționaliști, dar să înstrăineze pe nesimțite tot ceea ce mai rămas din averea națională. Sper să mă înșel, dar tare îmi e că jucăm la o ruletă rusească“, a concluzionat Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *