PSD a încercat, PNL-USR au RESPINS abrogarea regulamentului de gospodărire. Primăria Constanța vrea ca asociațiile de proprietari să îi facă treaba

A fost ședință a Consiliului Local Municipal vineri după-amiază. Printre proiectele dezbătute s-a regăsit cel privind abrogarea regulamentului de gospodărire, unul din regulamentele controversate inițiate de primarul Vergil Chițac. Legislația o spune clar: de gospodărire se ocupă Primăria, numai că primarul vrea să îi oblige pe constănțeni să dea cu mătura și să tundă iarba prin oraș. Acest detaliu duce și la o dispută între PSD și USR. Dacă social-democrații vor eliminarea totală a actualului regulament de gospodărire – așa cum au inițiat un proiect de hotărâre în acest sens în ședința de astăzi – cei de la USR s-au înmuiat și s-au… răzgândit. Nu-l mai vor abrogat, ci modificat radical. De altfel, liderul consilierilor locali USR, Dumitru Caragheorghe, a spus în ședință că este convins că va găsi înțelegere la colegii de la PNL:

„Din capul locului: regulamentul trebuie să fie elaborat în concordanță cu legislația națională. Noi am intervenit pentru o revizuire parțială, în cadrul unei ședințe extraordinare. Din păcate, nu a trecut proiectul la acel moment, dar în colaborare cu colegii de la PNL în lunile următoare o să revizuim partial acest regulament, în sensul clarificării unor dispoziții privind rolul asociațiilor de proprietari, în sensul de a găsi motive de motivare a acestora și nu de obligare, iar administrația locală să își asume în mod constant anumite prerogative vis-à-vis de îngrijirea spațiilor verzi. Ne aflăm în fața unei propuneri de abrogări ipocrite de regulament în totalitate. Nu face decât să creeze un vid legislativ, dispozițiile referitoare la asociațiile de proprietari sunt pe o singură pagină. (…) Noi susținem că este o soluție mult mai bună modificarea parțială și vom găsi o soluție în acest sens în următoarea lună. Vom vota împotriva acestui proiect de abrogare totală. (…) Ne-am obișnuit ca ședințele să fie transformate în circ ieftin, nu vreau să spun decât că acest regulament este din 2009 – 2013, dispoziții aplicate de administrația PSD, deci ipocrizia… De acord că trebuie să găsim soluții, noi ne-am întâlnit cu asociațiile de proprietari, avem mai multe amendamente”, a spus Caragheorghe.

Intervenția USR-istului constănțean la inflamat pe Costin Răsăuțeanu, de la PSD, care i-a acuzat pe USR-iști de ipocrizie, întrucât s-au… răzgândit în privința regulamentului în cauză:

„USR – răzgândilă! Nu ați spus dvs. în conferință că vreți abrogarea, pentru că e ilegal și ne-ați dat dreptate și acum spuneți că e bine? Ați spus că într-o lună vă veți înțelege cu PNL. Păi, trebuie să vă întâlniți cu oamenii, cu asociațiile de proprietari, cu agenții economici și asta durează mai mult timp. E surprinzător să văd că ați susținut abrogarea și acum vă răzgândiți, dacă veți juca teatrul ăsta ieftin constănțenii nu iau pe bune tot ce spuneți și își dau seama ce aveți. Aveți o cârdășie cu PNL și o ipocrizie… (…) Este un proiect de abrogare și vrem să avem consultări cu constănțenii, să înțelegem ce rol are Primăria și ce rol are asociația de proprietari, nu putem pune în sarcina pensionarilor să scoată zeci de mii de euro pentru că PNL-USR nu e în stare să-și facă treaba. Nu suntem împotriva unui astfel de regulament, dar suntem pentru un regulament corect, coerent”, a spus Răsăuțeanu.

Intervenția finală a fost a viceprimarului Ionuț Rusu (PNL): „Noi nu suntem în cârdășie cu USR, ci într-o alianță și l-aș întreba pe dl. Răsăuțeanu dacă chiar s-a întâlnit cu asociațiile, pentru că noi cei din administrație o facem, pentru că este un atribut”, a spus Rusu.

Proiectul de abrogare a regulamentului de gospodărire a fost respins, cu 7 voturi pentru – evident, ale PSD și 19 împotrivă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.