PSD a depus în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban

PSD a depus, joi, în Parlament, moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, după ce Executivul şi-a angajat, miercuri, răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR. De altfel, era de așteptat ca doar UDMR să susțină PSD în acest demers.

CITEȘTE ȘI:

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat joi, după ce formațiunea sa a depus moțiunea de cenzură, că vor fi suficiente voturi pentru demiterea Guvernului Orban, apoi „să vedem propunerea (de premier – n.r.) a președintelui României”.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a declarat că cei  care au depus moţiunea de cenzură sunt nişte oameni politici care „şi-au dat măsura lipsei de valoare” prin modul în care au guvernat în ultimii trei ani. De asemenea, Orban a punctat faptul că este „pregătit pentru orice situație”.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat joi că moţiunea de cenzură depusă de PSD este neserioasă și „scrisă pe genunchi”, întrucât „PSD continuă să ignore solicitarea a peste 82% dintre cetăţenii care îşi doresc alegerea primarilor în două tururi de scrutin”.

Dacă PRO România a anunțat de mai mult timp că nu va vota moțiunea de cenzură, cei de la ALDE s-au poziționat joi pe acest subiect. Președintele Călin Popescu Tăriceanu a arătat faptul că ALDE nu va vota moțiunea din… două motive:

ALDE nu va vota moțiunea de cenzură depusă azi de PSD!

Nu o să o votăm din două motive:

1) ALDE susține alegerea primarilor în două tururi, pentru că astfel vor avea o legitimitate reală. Alegerea în două tururi reprezintă revenirea la normalitatea democratică. Mai mult, va mai domoli din hegemonia partidelor mari, a căror invenție a fost alegerea într-un singur tur.

2) sunt prea multe dovezi că această asumare nu este de fapt decât o apăsare pe trăgaci pentru declanșarea alegerilor anticipate. Ca să fie clar tuturor cârcotașilor: nu ne este frică de alegerile anticipate! Însă, este o idee proastă să paralizăm România cu o discuție interminabilă despre anticipate și, mai ales, este un dezastru ca acest lucru să se întâmple. România trebuie să facă eforturi să arate că e o țară stabilă din punct de vedere politic. Avem nevoie de investiții și atât investitorii români, cât și cei străini caută stabilitate. Declanșarea unei crize politice pentru anticipate presupune un efect foarte sever asupra economiei. De aceea, Guvernul ar trebui să mizeze pe asigurarea stabilității și creșterii economice, nu pe jocuri politice care să producă o criză politică.

Miercuri, președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a arătat că lipsesc 5-6 voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament şi a susţinut că există negocieri cu parlamentari care vor să se afilieze grupului social-democrat. 

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR – 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru. 

Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14:00, au decis Birourile permanente reunite. Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *