Provocări și capcane pentru guvernarea liberală. Moțiune de cenzură, anticipate și alegerea primarilor în două tururi

Premierul Ludovic Orban a dezmorțit dimineața de 10 ianuarie cu marea veste: a convenit cu președintele Klaus Iohannis începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Orban considera atunci ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele sau imediat după. Totodată, nu a dorit să spună dacă demisionează de la Palatul Victoria pentru a declanșa procedura pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Așa a început un joc al nervilor și al speculațiilor: Iohannis vrea să îl împingă pe Orban pe scări? Comedia de zilele trecute cu Rareș Bogdan a distrat multă lume. Introdus într-un sondaj pentru Primăria Capitalei, alături de alți trei liberali, Rareș Bogdan a reacționat speriat, susținând că rămâne fidel proiectului de europarlamentar. Rareș Bogdan era și încă este perceput ca bau-bau-ul lui Iohannis vis-a-vis de Ludovic Orban.

La câteva zile după anunțul privind începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate, PSD-iștii s-au baricadat în CEx, de unde au ieșit foarte… motivați: vor depune moțiune de cenzură dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legii electorale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Mai mult, vor depune o sesizare la CCR în același timp cu depunerea unei moțiuni de cenzură dacă Guvernul își asumă răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi.

Moțiune sau non-moțiune? Aceasta-i întrebarea pentru parlamentarii PSD

Evident că liberalii, odată ce au anunțat, vor merge înainte cu modificarea radicală a legislației electorale și este foarte clar deja că nici PSD-iștii nu vor da înapoi, moțiunea de cenzură fiind un fapt trecut de la probabil la foarte clar.

Probema cu moțiunea este că, dacă va trece, posibil să intrăm direct în anticipate. Vom numi acest lucru scenariul întâi. Dacă intrăm în anticipate, mulți parlamentari PSD vor ieși la pensie înainte de termen și, astfel, își vor aminti că au ceva treabă acasă sau prin oraș când se va vota moțiunea. În acest sens, se vehiculează faptul că mai mulți parlamentari PSD se gândesc să se „refugieze” la PNL sau la PRO România. Aproape o treime din parlamentarii PSD sunt într-o situație delicată pentru că nu au siguranța unui nou mandat.

Scenariul doi presupune o altă abordare, pe care deputatul USR Stelian Ion ne-a avansat-o ieri: dacă moțiunea trece Iohannis îl va propune tot pe Orban! Mai mult, președintele USR, Dan Barna, este convins că moțiunea nu va trece pentru că parlamentarii PSD nu vor mai prinde un nou mandat și nu vor vota să deschidă ușa pentru anticipate ca să plece mai devreme acasă.

În aceeași situație se află și mulți parlamentari ai PRO România, însă în timp ce PSD-iștii sunt sub asediu, Victor Ponta schimbă subiectul și ne vorbește de alegerea primarilor în două tururi, motiv ca să nu voteze moțiunea de cenzură.

De altfel, PSD are probleme serioase cu privire la… motivarea potențialilor parteneri politici în acest demers. Până acum și se pare că așa va rămâne în final doar UDMR va pune umărul la moțiune, mica diferență de voturi necesare rămânând să fie disputată pe parlamentarii minorităților naționale. În cazul UDMR, este explicabil, alegerea primarilor în două tururi va lăsa Uniunea fără mulți primari, așa cum a zis chiar Kelemen Hunor – două partide maghiare fuzionează, în două tururi vor fi surprize mari pentru UDMR, peste 20% din actualii primari riscând să fie înlocuiți de oamenii partidului-concurență.

Două tururi…

Între timp, liberalii își văd de treabă, iar conducerile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit, luni, 20 ianuarie, calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin:

  1. Amendamentele se pot depune la SGG al Guvernului până lunea viitoare
  2. Guvernul trebuie să țină ședința în care să discute amendamentele marțea viitoare
  3. Ședința plenului reunit pentru angajarea răspunderii o să fie miercurea viitoare, la ora 14.00.

Calendarul este unul rapid, pentru că astăzi nu doar PSD riscă din punct de vedere electoral, ci și PNL. Cu cât mai mult la guvernare în acest context, cu atât cifrele PNL se duc în jos. Faptul că pensiile, salariile nu se mai măresc și nici alocațiile nu se mai dublează reprezintă o decontare electorală reală, căreia i se adaugă încă o gafă politică, cum este cea de luni, când Orban a anunțat că posibilitatea de a se finaliza autostrada Comarnic-Braşov în cinci ani este condiționată de menținerea PNL la guvernare. Îngrozitoare abordare! Cireașa de pe tortul guvernamental o reprezintă, însă, împrumuturile de la creditori, externi și interni, capitol la care ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, excelează – zilnic – printr-o înfiorătoare îndatorare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *