Protocol INUTIL între PNL – UDTTMR: Tătarii NU vor participa la alegerile parlamentare

Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România nu i se va admite lista pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie și, astfel, vor rămâne în continuare și fără reprezentare în Legislativ, dar și fără fondurile care se alocă de la stat pentru uniunile minorităților, respectiv suma de un milion de euro.

Situația critică în care ne aflăm a fost generată și de această dată de co-etnici de-ai noștri, care, mânați de orgolii personale și influențați de interese care contravin intereselor comunității noastre și implicit ale țării noastre, au contestat candidatura depusa joi, 1 octombrie, de UDTTMR, la Biroul Electoral Central, aprobată și publicată sâmbătă, 3 octombrie. Trebuie să menționăm încă de la bun început că UDTTMR este singura organizație a etnicilor tătari din România care poate depune în acest moment liste pentru a desemna un deputat, și asta ca urmare a faptului că deține statutul de utilitate publică, condiție esențială în acest context”, a transmis zilele trecute UDTTMR.

Pe 1 octombrie, Uniunea a depus la Biroul Electoral Central 5.225 de semnături ale tătarilor care și-au manifestat susținerea pentru candidatul desemnat, fiind vorba despre Amet Varol. Lista de propuneri înaintată către Biroul Electoral Central și inițial acceptată este formată, în ordine, din Varol Amet, Ablez Nida (concubina președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep), Dincer Geafer, Gemila Eserghep (fiica preşedintelui UDTTMR) şi Ozgun Arslan (cel care l-a adus pe Gelil Eserghep în UDTTMR, în 2012).

Dosarul depus de UDTTMR a fost contestat luni, 5 octombrie, de: Uniunea Democrată Tătară reprezentată prin Naim Belgin, de Uniunea Culturală a Tătarilor din România, reprezentată de Fildis Reșit și de Sinan Ismail, contestații respinse de instanță în ședința publică de marţi, 6 octombrie. Tot pe 5 octombrie, la ora 23.00, a fost depusă prin poştă o nouă contestaţie, semnată de: Iuksel Mambet, Ibadula Denis, Rafi Eden, Bari Zerrin, Agali Erol, Asan Modin, Suliman Metin şi Osman Azis, ultimul dintre ei şi-a retras semnătura în faţa instanţei. Această cerere a fost acceptată de instanţa de judecată. La termenul de marţi, 13 octombrie, Curtea de Apel București a decis definitiv că UDTTMR nu va participa la alegerile parlamentare.

La alegerile locale din acest an, UDTTMR a încheiat un protocol de colaborare cu PNL. De altfel, la Constanța, PNL a vorbit despre un forum al minorităților, propunere înaintată de președintele ales al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Odată ajunși la guvernarea locală, liberalii au și uitat de UDTTMR. Dincolo de ideea unui forum, liberalii nu au ținut aproape nici măcar singura minoritate care li s-a alăturat. Pe cale de consecință, Uniunea nu a obținut nici locul de consilier local municipal – respectiv pe Casimceali Ateș – stipulat în acordul politic, iar cel mai important obiectiv – acceptarea candidaturii, a fost ratat astăzi. Totodată, în ciuda sprijinului promis în campania electorală, PNL nu a făcut nici un fel de lobby la Consiliul Minorităților Naționale, un alt for cu greutate care ar fi putut să dea o mână de ajutor UDTTMR.

Tătarii nu mai sunt reprezentați în Parlamentul României din 2016.

DECIZIA CURȚII DE APEL BUCUREȘTI:

decizie1

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *