Protocol de colaborare PSD – PRO România, în Parlament? Deputatul Dobre: „PSD nu se reformează! Este o mangleală, avem aceeași baroniadă și stângă învechită”

Liderii PSD și PRO România au discutat despre încheierea unui protocol informal în Parlament pentru funcții de conducere în comisiile parlamentare. Astfel, PRO România ar fi solicitat șefia unor comisii. Totodată, PSD și PRO România au dezbătut și un acord pe delegațiile externe, iar Victor Ponta ar vrea să intre în Delegația României la OSCE sau NATO pe linie parlamentară.

Adrian Țuțuianu, Nicolae Bănicioiu și Ion Mocioalcă se numără printre cei propuși să ocupe o funcție în urma negocierilor. S-a ajuns la un acord de principiu, dar încă nu s-a luat o decizie finală, întrucât ambele partide se țin tare pe pozițiile lor divergente.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seară faptul că este posibil ca partidul să aibă un proiect politic comun cu PRO România sau cu ALDE la viitoarele alegeri. În ciuda faptului că la orizont se deschide o variantă de colaborare, șansele unei apropieri între PSD și PRO România scad pe zi ce trece, întrucât neîncrederea între cele două formațiuni pune mari piedici unei alianțe până la alegerile locale din primăvara anului viitor.

CITEȘTE ȘI:

Despre acest parteneriat firav, deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, ne-a precizat faptul că, per ansamblu, PSD face curte PRO România, dar că este exclusă o colaborare concretă, cel puțin în acest moment, întrucât social-democrații… nu se pot reforma. Dobre a subliniat faptul că proiectul de alegere a primarilor în două tururi este unul din motivele principale pentru care cele două partide nu pot să ajungă la un consens.

A fost vreun vot final care să confirme azi la plenul reunit? Tot ce se zice e o mangleală… Unii își doresc niște funcții, normal, dar nu le iese! Exclus! Nu discutăm în acest moment de vreo apropiere între PSD și PRO România. Noi susținem alegerea primarilor în două tururi, ei într-un singur tur, ceea ce au făcut și astăzi la Parlament s-a demonstrat… Nu se mai face nimic, gata (cu alegerea primarilor în două tururi – n.r.). Când am susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, am spus foarte clar că facem acest lucru pentru a avea votul în două tururi. Atunci, Ludovic Orban, a spus că își va asuma răspunderea în fața Parlamentului! Ar trebui să își asume răspunderea în următoarele două zile, lucru care nu se va întâmpla! Asta arată „seriozitatea” acestui guvern! Nu vorbim aici de un motiv de a ne împăca cu PSD. Nu este certat cineva cu PSD, noi cei care am plecat din PSD vrem să ducem la capăt acest proiect – PRO România, prin prisma faptului că, la ora actuală, PSD este o stângă învechită, avem aceeași baroniadă, este exclus să se reformeze. Ce fac acum e o politică de PR! Ca întotdeauna – mortul e de vină! Că doar Dragnea nu poate să reacționeze din pușcărie… Este simplu să spui că te reformezi… Așa cum și activitatea actualului guvern poate să fie percepută ca de bună credință, dar nu există așa ceva! E doar rea credință!”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Front comun în Parlament. Țintă: comisia SRI!

În discuțiile lui Ciolacu cu Ponta s-a reliefat conturarea unui front comun în Parlament. Astfel, primul obiectiv ar fi numirea unui nou şef la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Leonardo Badea a demisionat în octombrie din funcţia de preşedinte ASF, în contextul numirii sale în funcţia de viceguvernator al BNR. Astfel, PSD şi PRO România ar încerca să exploateze fisurile în strategia liberalilor, pentru a impune un nou şef. Numirea se face în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. De asemenea, Ciolacu şi Ponta au mai discutat şi despre posibilitatea numirii lui Mircea Diaconu în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. În acest moment, ICR este condus de preşedintele interimar Mirel Taloş. Preşedintele ICR este numit în funcţie prin votul Senatului.

PRO România l-a propus grupurilor parlamentare pe secretarul general al formațiunii, deputatul Ion Mocioalcă, în funcția de președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SRI. Comisia nu are președinte din vară, după ce fostul titular, Claudiu Manda, a ajuns europarlamentar. Dacă va ajunge șeful comisiei SRI din Parlament, Ion Mocioalcă va renunța la funcția de președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. De asemenea, senatorul Adrian Țuțuianu a fost propus să intre ca membru în comisia de control a activității SIE, iar senatorul Nicolae Marin propus ca președinte la Comisia specială pentru legile siguranței naționale.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.