PROTESTE în Bulgaria, din cauza impunerii de noi restricții

Guvernul bulgar – până acum reticent să impună restricţii – s-a hotărât miercuri să închidă şcolile, restaurantele şi centrele comerciale, în contextul în care spitalele sunt depăşite de o „explozie” a numărului de infecţii cu noul coronavirus, relatează AFP.

Obiectivul este să se reducă cu jumătate riscul contaminării”, a declarat şeful unităţii de criză Venţislav Mutafşciski, care subliniază că măsurile bulgare sunt „mai liberale ca în alte părţi”.

În afară de închiderea creşelor, şcolilor, universităţilor şi a restaurantelor, cafenelor şi centrelor comerciale, călătoriile turistice organizate sunt interzise, iar întrecerile sportive se desfăşoară fără public. Sălile de sport urmează să fie închise, însă teatrele urmează să funcţioneze la 30% din capacitatea sălilor. Magazinele neesenţiale şi de produse alimentare rămân deschise.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), a fost una dintre primele care a impus o izolare, în martie. Premierul Boiko Borisov – care s-a confruntat cu o contestare puternică în vară – a redus măsurile doar la purtarea măştii de protecţie. El a explicat această schimbare prin voinţa de a apăra „sănătatea psihică” a populaţiei.

Aceste restricţii sunt absolut necesare pentru a permite sistemului de sănătate să reziste unei presiuni tot mai insuportabile”, a declarat Mutafşciski, precizând că 2.000 de membri ai personalului medical s-au îmbolnăvit de covid-19.

În contextul unei penurii de personal şi al unui corp medical îmbătrânit, spitalele se află adesea în incapacitatea de a primi noi bolnavi. Presa prezintă cazuri sfâşietoare ale unor pacienţi respinşi la spital care au murit acasă sau într-o scară de bloc. Studenţi la medicină, deputaţi şi militari ajută personalul medical, iar vehicule de poliţie au fost transformate în ambulanţe, la Sofia.

Anunţul Guvernului a fost criticat de către patronate – care cer o creştere a ajutoarelor de stat -, în timp ce ecomişti denunţă cheltuieli importante la buget consacrate înarmării.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat miercuri în faţa sediului Guvernului, unde au strigat „Asasinii!” şi „Demisia!”, iar ciocniri cu poliţia au avut loc.

În total, 3.226 de morţi din cauza covid-19 au fost înregistrate de la începutul pandemiei – 150 în ultimele 24 de ore -, în această ţară cu şapte milioane de locuitori.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *