PROTEST la BNR și ANPC: Doi ani de la „îngropăciunea escrocheriei creditelor în franci elvețieni”

Duminică, 15 ianuarie a.c., de la 17:00, sediul Băncii Naționale a României va fi pichetat de asociațiile de protecție a consumatorilor și clienții care s-au confruntat cu abuzurile sistemului bancar. BNR a fost dintotdeauna o țintă a consumatorilor, întrucât tot timpul a pledat ca un avocat pentru interesele băncilor private, clienții fiind constant abandonați în fața furiei acestor instituții financiare.

„Zeci de sinuciși, zeci de mii de debitori afectați, NOI NU UITĂM și NU NE OPRIM! În bătălia împotriva sistemului bancar românesc, care obține profituri imense. Vă invităm în data de 15 ianuarie, ora 17:00, să fiți alături de noi în fața sediului BNR la COMEMORAREA a doi ani de la explozia cursului CHF, supravegheată macroprudențial. Apoi, dacă vremea ne va permite, ne vom deplasa spontan pentru POMENIREA victimelor CHF și la sediul ANPC, autoritatea care ar fi trebuit să prevină aceste drame prin eliminarea practicilor incorecte și a clauzelor abuzive din contractele de credit”, este anunțul prin care se face cunoscut protestul de duminică, disponibil AICI pe rețelele de socializare.

Anul 2015 a adus dezastrul pentru românii care au contractat credite în franci elvețieni (CHF)! Un franc elvețian a atins în 15 ianuarie valoarea de un euro, ceea ce a însemnat o nouă explozie în privința dobânzilor pe care creditații le aveau la bănci. CHF a fost cotat în 15 ianuarie 2015 la 4,3287, euro, iar cursul anunţat de BNR pentru dolar a urcat la 3,8510 lei, în timp ce cursul pentru euro a depăşit 4,5 lei, cel mai ridicat din săptămâna respectivă. Practic, CHF a sărit peste noapte de la 3,74, cât era miercuri, 14 ianuarie, la un curs de aproape 5 lei, a doua zi! Banca Naţională a Elveţiei decisese în acea zi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro. În contextul în care ratele în CHF au crescut constant în ultimii ani, cursul din 15 ianuarie 2015 a însemnat o adevărată lovitură de grație adusă pentru aproximativ 150.000 de familii care au accesat astfel de credite.

La scurt timp după anunțul Băncii Centrale în privința CHF, s-a anunțat o acțiune de protest în fața sediului BNR, inițiată de Cătălin Voivozeanu. Și la Constanța s-a protestat atunci, la o instituție bancară de pe bd. Mamaia.

Un bărbat de 34 de ani, din Piteşti, a fost găsit spânzurat pe 6 februarie 2015 după ce soţia sa l-a părăsit din cauza deselor certuri provocate de situaţia tot mai grea a familiei, care nu mai putea face faţă ratelor în franci elveţieni. În septembrie 2016, o femeie de 52 de ani din Botoșani suferise o depresie majoră din cauza datoriilor în franci elvețieni pe care le avea la bancă și s-a sinucis. În 2015 și 2016, zeci de persoane și-au pus capăt zilelor pentru că nu și-au mai putut plăti ratele la bănci.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *