Spread the love

Cinci sindicate din Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte sindicate județene, au reușit, sâmbătă, să organizeze un protest de amploare: aproximativ 12.000 de polițiști, printre care peste 500 din Constanța, și-au exprimat nemulțumirile în fața ministerului, cu promisiunea că ceea ce va urma va fi de proporții mai mari.

Protestul a fost organizat de SNPPC (aproximativ 7.000 de membri), SNAP, Pro Lex, Diamantul și Europol.

CITEȘTE ȘI:

Polițiștii constănțeni se pregătesc pentru mitingul la nivel național: „Ne-am săturat de cârpeală și alte apucături din partea decidenților MAI!”

„Din păcate, noul Guvern, care a promis la instalare că principala sa metodă de rezolvare a problemelor va fi dialogul, a preferat să sfideze pe cei care asigură liniștea și ordinea publică precum și securitatea frontierelor țării. Noi le-am atras atenția că nu suntem de acord cu ceea ce fac ei. Faptul că ne-au sfidat, nu ne descurajează. Dimpotrivă… va urma ceva mai de amploare în cursul săptămânii, să fie în zi lucrătoare, între orele 08.00-16.00 că astăzi cică era închis la Guvern. Pe cale de consecință, Doamne ferește de vreun eveniment grav întâmplat sâmbătă sau duminică, pentru că nu are cine coordoona gestionarea lui”, au anunțat, după protest, reprezentanții SNPPC.

Președintele la nivel național al SNPPC, Dumitru Coarnă, ne-a explicat să polițiștii au forța să își susțină cauza.

„Eu sunt foarte mulțumit de participarea masivă a polițiștilor. Așteptările mele nu erau prea mari de la actualii guvernanți, dar important este că am tras un semnal de alarmă că avem calitatea, avem capacitatea și forța să ne susținem cauza. Dacă nu ne vor rezolva problemele vom continua seria protestelor”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Președintele SNPPC BT IPJ Constanța, Vasile Zelca, a reluat subiectul vestelor anti-înjunghiere, care, din informațiile deținute de liderul sindical, sunt suficiente pentru maxim 15% din polițiștii din operativ.

„Am organizat un protest la sediul Ministerului de Interne, urmat de un marș către Guvern, în care principala nemulțumire a polițiștilor și a personalului contractual a fost că nu suntem și noi așezați, precum celelalte categforii socio-profesionale pe grila de salarizare prevăzuta în Legea nr. 153/2017, care, culmea, este în vigoare din iulie 2017. La acest moment, toți polițiștii și personalul contractual din România, mă refer la Poliția Națională și Poliția de Frontieră, precum și toți angajații din familia ocupațională din care facem parte, suntem încadrați pe o funcție fictivă, ipotetică în zic ei, din decembrie 2009, funcție care a suferit niște modificări date de legile ulterioare ale legii salarizării unice și ordonanțele care au blocat aceste legi și s-a ajuns la niște discrepanțe și niște dificultăți în aplicarea calculului salarizării, care nemulțumesc membrii noștri. Noi dorim să fim așezați pe grila aceasta de salarizare prevăzută în Legea 153, pentru că dacă am fi așezați pe ea, fiecare și-ar lua banii pe ce muncește. O altă nemulțumire ar fi modul în care ministrul Carmen Dan gestionează situația privind protecția polițiiștilor. La Constanța și în țară s-au primit veste anti-înjunghiere, care sunt suficiente pentru maxim 15% din polițiștii din operativ, adică restul nu merită să aibe să supraviețuiască unui atac cu un obiect pentru împungere, tăiere ori lovire. Adică suntem în situația de a fi următorii Sorin Vezeteu de la Suceava, care a fost măcelărit cu zeci de lovituri de cuțit”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Președintele Sindicatului Europol Constanţa, Daniel Constantin Avasilcăi, a pus accentul pe faptul că polițiștii sunt „cel mai prost plătiți din sistemul bugetar”, practic „ultimii pe grila de salarizare”.

„La protestul polițiștilor au participat peste 12.000 de polițiști, din care peste 500 numai din județul Constanța (îmbarcați în 8 autocare. Indignarea noastră a fost că nu ne-a băgat nimeni în seamă. Este pentru prima dată când cei din conducerea ministerului nu ne invită la o discuție sau o negociere. Pur și simplu am fost ignorați. Vom vedea ce se va întâmpla de acum încolo. Suntem cel mai prost plătiți din sistemul bugetar, ultimii pe grila de salarizare. În plus, suntem nemulțumiți și de subfinanțarea sistemului, dar ceea ce ne doare este că suntem cei mai prost plătiți din sistemul bugetar”, a spus Daniel Avasilcăi, pentru TOMIS NEWS.

Întrebat dacă sindicatul Europol dorește demisia ministrului Carmen Dan, liderul Europol Constanța ne-a precizat că plecarea din funcție a ministrului nu ar rezolva mare lucru.

„Nu ne ajută cu nimic. Noi dorim să se rezolve problemele. Dacă ar veni altcineva, ce va rezolva? O luăm de la capăt? Iarăși cerem demisia? Sunt la guvernare, au toate instrumentele, să rezolve problemele din sistem. Să nu ne mai mintă. Dacă nu se rezolvă nimic o să continuăm protestele”, a concluzionat Avasilcăi, pentru TOMIS NEWS.

Sindicaliștii invocă discriminarea poliţiştilor/personalului contractual cu privire la aplicarea Legii 153/2017 (care este doar privilegiul aleşilor şi al unor categorii bugetare); salarizarea precară a poliţiştilor/personalului contractual; subfinanţarea M.A.I. şi logistica deficitară; tergiversarea modernizării Statutului poliţistului; deficitul de personal şi lipsa unei protecţii  reale a poliţiştilor; planificarea abuzivă în serviciul de permanenţă la domiciliu și modificările aduse Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *