Spread the love

Pe 25 martie, prin praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Maica Domnului. În ziua hramului, creștinii obișnuiesc să consume preparate din pește. Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, avertizează consumatorii ca, în perioada premergătoare sărbătorii, să nu cumpere peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, deoarece riscă să achiziţioneze un produs neconform sau nesigur, care le poate afecta sănătatea.

Potrivit directorului general al ANPC, în anii anteriori comisarii instituţiei au depistat la controale pește expus în condiţii necorespunzătoare – direct pe paviment sau care prezenţa modificări organoleptice.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peste cu ocazia acestor sărbători, va sfătuiesc să nu cumpăraţi peste şi produse din peste din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, a precizat Paul Anghel.

Pentru ca peştele şi produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, iată câteva dintre recomandările ANPC:

„Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime, nu achiziționați produse cu suprafata mazguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc. Refuzaţi să cumpăraţi peste şi produse din peste pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peste şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depăşită”, explică Paul Anghel.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *