Propunerile USR pentru reformarea Curții Constituționale. Stelian Ion: „Creșterea numărului de judecători la 12, interzicerea celor care au fost membri de partid”

Juriștii USR sunt puși pe treabă și intenționează să reformeze Curtea Constituțională a României, prin mai multe propuneri. În prezent, CCR se compune din nouă judecători, trei fiind numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României. Numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are nici un rol în procedura de numire.

Întrucât „dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă”, USR propune ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali.

„Pentru aceste motive propunem ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali. Vrem ca și puterea judecătorească să fie implicată, în mod consistent, în această procedură”, a anunțat, luni, deputatul constănțean al USR, avocatul Stelian Ion.

Iată propunerile USR:

– creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR
– șase judecatori să fie aleși de magistrați prin scrutin general, 
– trei să fie numiți de Președinte și 
– trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor

· interzicerea ocupării funcției de judecator constituțional de către persoane care au fost membre în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii

· creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani

· președintele CCR nu poate fi reales în această funcție

· toate atribuțiile CCR vor fi prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică

· eliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională

· eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

reforma ccr usr

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *