Propunerile lui Cupșa (CERONAV) pentru deblocarea transportului maritim: „Navigatorii trebuie desemnați drept PERSONAL ESENȚIAL”

Măsurile de combatere a coronavirus lovesc în plin în… navigatori. Recent, companiile de navigație au suspendat pentru 30 de zile orice schimb de echipaj din cauza imposibilității efectuării lor. Mai mult, din ce în ce mai multe țări care acordă pavilioane navelor au început să acorde derogări de la aplicarea unor convenții internaționale. 

Non-efectuarea schimbului de echipaj ridică mai multe probleme. În primul rând, cei aflați deja în voiaje de câteva luni se vor confrunta cu oboseală, iar cei rămași acasă nu pot să plece și, prin urmare, se pot confrunta cu dificultăți financiare. Transportul maritim este un domeniu primordial în comerțul internațional, practic cel care ține… planeta în mișcare. Fără transport maritim în ritm normal, comerțul paralizează, iar statele, efectiv, intră în blocaj, întrucât 90% din mărfuri au o componentă de transport naval. În acest context, autoritățile de transport, armatorii și toți actorii implicați bombardează Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale (IMO), agenție guvernamentală în cadrul sistemului ONU, care coordonează cooperarea în domeniul navigației maritime, cu solicitări. Din România, au plecat mai multe solicitări de la Sindicatul Liber al Navigatorilor, iar Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) a reușit să obțină prelungirea pentru trei luni a certificatelor la navă pentru cei aflați deja în voiaj, pentru evitarea unor complicații birocratice. Totodată, directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, vicepreședinte al Comitetului 1 al Adunării Generale a IMO, încearcă să convingă Secretariatul General să desemneze navigatorii drept personal esențial sau key-workers, pentru ca activitatea maritimă să păstreze un ritm în parametri optimi.

„În primă fază, am reușit să obținem prelungirea certificatelor cu trei luni. Dar, este o măsură temporară, pentru că atât cei aflați deja pe nave cât și cei de acasă se vor confrunta cu o serie de… probleme. Pentru cei plecați deja va interveni oboseala, disconfortul psihic, iar cu cei de acasă vom avea o problemă socială, fiecare și-a făcut calculele lui, cu cheltuielile lui. Am transmis Secretarului General al IMO o serie de propuneri și așteptăm să fie finalizată analiza. Principala mea propunere este ca navigatorii să fie declarați key-workers (personal esențial). Sigur, cu respectarea normelor în vigoare, pot fi testați la plecare, la sosirea la navă, la părăsirea ei. Poate nu neapărat un certificat sau un document, dar un green pass sau o circulară care să se aplice la nivel mondial a IMO ar putea să rezolve această chestiune. Prin desemnarea navigatorilor ca personal esențial vom putea repune lucrurile în mișcare. Momentan, nu sunt probleme cu transportul de marfă, dar odată ce restricțiile cresc ar putea fi o problemă cu accesul la marfă. Astfel, în calitate de key-workers, se poate asigura transportul maritim în parametri normali și, totodată, acest personal navigant poate deveni un element esențial în combaterea pandemiei. Propuneri vin din toate colțurile lumii, sunt 200 de state, plus 174 afiliate IMO, apoi sunt organizațiile guvernamentale sau non-guvernamentale, ambasadorii maritimi ș.a.m.d. așa că se impune o soluție a IMO care să se aplice la nivel global”, a spus Ovidiu Cupșa, pentru TOMIS NEWS.

Pe același subiect:

Măsurile de combatere a coronavirus lovesc în… navigatori. SLN: „Companiile de navigație au SUSPENDAT pentru 30 de zile orice schimb de echipaj!”

Accesul publicului la Autoritatea Navală Română, RESTRICȚIONAT

APMC: Intră în carantină TOATE NAVELE care vin în Portul Constanța din zonele de risc

Măsuri sporite pentru prevenirea răspândirii coronavirus, în Portul Constanța

Autoritatea Navală Română: TOATE NAVELE și ECHIPAJELE care sosesc în porturile românești din zonele de risc vor fi considerate în CARANTINĂ

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Propunerile lui Cupșa (CERONAV) pentru deblocarea transportului maritim: „Navigatorii trebuie desemnați drept PERSONAL ESENȚIAL”

  • luni, 23 martie 2020 la 17:37
    Permalink

    Cum ii ajutati pe marinarii care sunt obligati sa stea acasa,fara posibilitatea de a pleca in voiaj.Cred ca nici in cazul asta,cu corona virus nu se va gandi cineva la noi.Vant din pupa!

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *