Propuneri CNAS: Consultații medicale la distanță, rețete ONLINE și SUSPENDAREA cardului de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat o listă cu propuneri de schimbare a modului de acordare a serviciilor medicale pe perioada instituirii stării de urgență în România, printre care suspendarea obligativității utilizării cardului național de sănătate, posibilitatea consultațiilor la distanță pentru anumite afecțiuni, prelungirea cu 90 de zile a termenului de valabilitate al biletelor de trimitere.

CNAS propune un proiect de act normativ care prevede o serie de modificări și completări ale unor acte normative în domeniul sănătăţii, vizând prelungirea și prorogarea unor termene, dar și reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență. Măsurile au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane.

Potrivit CNAS, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. De asemenea, pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere.

Sunt cuprinse în proiectul de act normativ reglementări privind modul de acordare a unor tratamente necesare în anumite patologii care necesită măsuri speciale.

Potrivit CNAS, pe perioada stării de urgență, în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare. Medicul de familie va consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultației la distanță, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultației în condiții de siguranță epidemiologică. De asemenea, medicii de familie și medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, precum și obligativitatea transmiterii în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum și a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora. De asemenea, materialele sanitare consumabile utilizate în cadrul Programului național de diabet zaharat şi Programului naţional de tratament pentru boli rare – epidermoliză buloasă, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare, pot fi eliberate și unei persoane care ridică materialele sanitare consumabile în numele bolnavului, sau pot fi transmise la domiciliul bolnavului în situaţia în care unitatea sanitară are această posibilitate. Totodată, se va prelungi cu 90 de zile termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialități clinice și a biletelor de trimitere pentru specialități paraclinice, a prescripţiei medicale pentru dispozitive medicale, a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigației PET-CT.

De interes:

CNAS: „Concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care NU au realizat stagiul complet de cotizare”

Intră în vigoare măsurile dispuse în Ordonanța Militară. Ce este INTERZIS pentru cetățeni și care sunt RECOMANDĂRILE autorităților

Consiliul Județean Constanța a alocat 3 milioane de lei Spitalului Județean pentru achiziționarea de aparatură medicală

Klaus Iohannis: „România se confruntă cu o GRAVITATE FĂRĂ PRECEDENT. Vă asigur: TOATE resursele sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților”

ORDIN: Se SUSPENDĂ internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente medicale care NU reprezintă urgență

Consumatorii RAJA, invitați să trimită indexurile ONLINE

Documentele eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență își PĂSTREAZĂ valabilitatea

Linie de CONSILIERE PSIHOLOGICĂ GRATUITĂ pentru cadrele didactice, părinți și elevi

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *